3 280 нови случая на коронавирус, 36% заразени

Снимка: Infomreja.bg, архив

156 са починалите за последното денонощие

9 082 са изследваните проби за изминалото денонощие, при които са установени 3 280 нови случая на коронавирус.

155 193 е общият брой на заразените. Процентът на положителните проби е 36.1%.

132-ма са хоспитализирани, 6766 са общо настанените в болница.

Няма промяна при настанените в интензивни структури, а 523 са общо интензивните.

1935 са излекувани, 57141 е общият брой на преборилите вируса.

156 са смъртните случаи за последното денонощие, 4503 е общият брой на починалите.

За последното денонощие са регистрирани 205 нови случая на 72 лекари, 76 медицински сестри, 20 санитари, 3-ма фелдшери, 34-ма - друг медицински персонал.

Разпределението по области е следното:

София - 550, Бургас - 377, Варна - 359, Кюстендил - 25, Плевен - 96, Сливен - 98, Пазарджик - 118, Ямбол - 68, Ловеч - 43, Добрич - 40, Пловдив - 320, Велико Търново - 201, Видин - 22, Шумен - 65, Софийска област - 85, Благоевград - 116, Търговище - 20, Перник - 47, Разград - 27, Хасково - 76, Враца - 59, Русе - 124, Кърджали - 11, Стара Загора - 162, Монтана - 36, Габрово - 69, Силистра - 42, Смолян 22.

586.32 души е четиринадесетдневната заболяемост на 100 000 души население; 26.67 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 души население информира социологът Георги Стоилчев, администратор на Facebook групата Science in the Crisis. Ето и коментара му:

През седмицата новите случаи задържат ниво средно около 3200 души. Това е предпоставка за предстоящо намаляване на разпространението на заразата. В областните градове заболяемостта се задържа на сравнително високи нива. София и Кърджали са двата региона, където се наблюдават най-сериозни тенденции на намаление.

В столицата писахме за косвените причини с достъпа до антигенните тестове, което създава скрита заболяемост (В Националния рамков договор от днес е влязла в сила промяна, касаеща достъпа до антигенните тестове, а подробности накрая на коментара). В Кърджали ситуацията вече изглежда спокойна, като областта излезе трайно от червената зона.

В други също малки области като Видин, Ловеч и Търговище върви подобна тенденция. В последната има обективни предпоставки да се наблюдава такъв процес, а именно въведените сериозни ограничения на локално ниво преди общите мерки за страната. В региона затвориха заведения, училища и забраниха събиранията на хора.

Интересни остават процесите и техните причини в Кърджали, Видин и Ловеч. Във Видин и Ловеч има основания да се направи предположение, че тестването е значително ограничено, поради липса на близки PCR лаборатории. Техните проби се изпращат в други области, основно в София, където да бъдат изследвани, а това лимитира възможността за тестване.

При Кърджали ситуацията изглежда различна. Отдалечеността на областта от индустриални центрове, особеностите на релефа и труднодостъпните места, както и начина на живот на населението в региона изглежда са нужните предпоставки за ограничаване на заболяемостта. Въведените противоепидемични мерки оказват общото влияние и там, както и в останалата част на страната.

Трансграничният транспорт на пътници и товари значително намалява заради рестрилциите въведени от турска страна, като и движението на населението в самата Турция е ограничено. Така възможностите на живеещите в града и околностите за събиране и пътуване, основните предпоставки за предаване на вируса са драстично намалени. Кърджали вероятно ще се окаже първата област в България, където официалната заболяемост ще се падне под критичното ниво от 50 заразени на 100 000 души население.

Наближаващите коледни и новогодишни празници станаха повод за ЕК да изпрати съобщение относно препоръчителните мерки за овладяване на ситуацията с COVID-19 през зимния сезон („Staying safe from COVID-19 during winter“). В съобщението се реферира към необходимостта да се задържат по-ниски нива на разпространението на вируса. Предложен е набор от мерки, които държавите членки  биха могли да предприемат. Мерките са групирани в следните области:
- Физическа дистанция и ограничаване на социалните контакти
- Укрепване на тестването и проследяването на контактите
- Безопасно пътуване
- Отдаване на приоритетно значение на капацитета на здравната система и персонал
- Справяне с умората от пандемията
- Разработване на имунизационни стратегии против COVID-19.

Съобщението завършва с информация относно внедряването на ваксини за COVID-19, до което предстоят още няколко месеца. Набляга се на нуждата от пропорционалност на въвежданите мерки и ясна комуникация към обществото.

Отправя се призив за продължаване на сътрудничеството и координацията между държавите членки на европейско ниво.

В националния рамков договор има промяна от днес. Направление за PCR тест ще се издава и на лица, които са с положителен резултат от  бърз антигенен тест, който е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ. Това е записано в подписания днес договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 г.

Изпълнители на медицинска помощ могат да бъдат както отделни лекари или стоматолози (с индивидуална практика), така и групови практики на лекари или стоматолози – медицински центрове, ДКЦ, лаборатории и всички лечебни заведения за болнична помощ. Всички те имат задължение да предоставят на НЗОК информация за извършваната от тях дейност. /Science in the Crisis/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK