Община Благоевград с първа стъпка за създаване на нов спортен университет в областния център

Снимка: Община Благоевград

Целта на проекта е Благоевград да се превърне в дом на атлети

Община Благоевград и партньори обединиха усилията си около обособяване на нов международен спортен университет  в областния център .Това стана ясно днес от кметът на Благоевград Илко Стоянов по време на среща, която се проведе на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград. В нея взеха участие още  Мат Драйвър, основател на „Америкън Сокър Юнивърсити“, Кийт Коул, съосновател на компанията, изпълнителният директор на ФК „Пирин“ Таско Тасков, управителят на ОФК „Пирин“ Атанас Дафинов, треньори и футболисти.

Целта на проекта е Благоевград да се превърне в дом на атлети от световно ниво.  

От една страна реализирането му ще допринесе за развитието на образованието и спорта, а от друга ще бъде в полза на местната икономика.

„Началото на това, което поставяме днес е голямо богатство за общината.  Започваме да развиваме един академичен проект и съвсем скоро Благоевград отново ще има стратегическа роля в тази посока. Работим отлично с ФК „Пирин“, с „Америкън Сокър Юнивърсити“, както и с двата основни университета на територията на Благоевград – ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американски университет в България. Постигаме уникална синергия , а това ще доведе де сериозна добавена стойност за цялата община“, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

Той добави, че в момента се търсят варианти за обособяване на учебни и спортни бази, предназначени за ползване на спортистите, които се очаква да пристигат в бъдеще от цял свят. 

„В момента се изготвя План за интегрирано развитие на община Благоевград, в който ние залагаме изграждането на спортни терени – атлетически писти, многофункционална спортна зала и т.н. Веднага след като бъде приет План за възстановяване на България, Община Благоевград ще има готовност да започне да изгражда нови обекти“, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Той подчерта, че в новия университет освен на спорта, ще бъде наблегнато основно и на образованието като цяло. 

По време на срещата, която се проведе днес на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград присъстваха и първите участници в проекта – 30 футболисти от различни страни.

„Община Благоевград вече е един пълноправен партньор на ФК „Пирин“, без усилията на кмета Стоянов, нямаше как всичко това да се случи“, каза Таско Тасков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK