БСП: Бюджет 2021 не е бюджет на последователна социална политика

Съвет по финанси, снимка: БСП

„Бюджет 2021 е чисто купуване на гласове преди избори"

„Бюджет 2021 е чисто купуване на гласове преди избори. Това е най-лошият бюджет, правен през последните години. В него има големи суми, предвидени като разходи с неясни ефекти. Пенсионната система не би могла да издържи следващите 20 години при условие, че след 20 години на всеки пенсионер ще се пада по един работещ. Бизнесът страда от липса на свежо финансиране, а банките в условие на кризи ограничават кредитирането. Фискалната дисциплина липсва.“ Това заяви председателят на Съвета по финанси към Националния съвет на БСП Орлин Ваташки по време на заседанието.

По думите му очакваният ръст на приходите е с около 4 млрд.лв. повече от приходите през 2020 г., а приходите от корпоративен данък са относително ниски и остават около 6 % от всички приходи. „В противовес приходите от данъци върху доходите, различните видове осигуровки, ДДС и други данъци се очаква да са в посока нагоре, но не в очакване за развитие на различните сфери на икономиката. Тяхното скрито увеличаване е чрез различни механизми като акцизи и такси“, обясни той.

„Очаква се увеличение на минималната работна заплата, но това със сигурност означава и намаление на работни места във време на криза. Предвидени са големи социални разходи, но без никакви предложения за реформи. Но най-вече популисткото и предизборно повишаване на пенсии, детски надбавки и особено немотивираното вдигане на заплатите на част от администрацията, не може да се счита за политика в социалната област, камо ли антикризисна мярка. Затова Бюджет 2021 не е бюджет на последователна социална политика“, коментира Ваташки.

Участниците в заседанието направиха заключението, че проектът за Бюджет 2021-2023 изобщо не включва антикризисни мерки, а предвижда необосновани социални разходи за администрация, пенсии и надбавки, огромен дефицит и създава усещането, че приоритет в съставянето му са единствено предстоящите избори. 

По време на заседанието на Съвета по околна среда и водите, председателят Атанас Костадинов заяви: „Болната българска природа е символ на боледуващото от десетилетие българско общество.  Лошото състояние на околната среда е най-прякото доказателство за липсата на държава в този сектор.”

По думите му политиката по околна среда трябва да стане хоризонтална политика по различните сектори. „Всичко досега се е разглеждало от управляващите индивидуално – енергетика, климат, земеделие, но в Европа не е така, свързани са нещата”, подчерта още той.

 

Съвет по околна среда и води, снимка: БСП

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK