Съветниците в Гърмен приеха бюджета на общината

Снимка: Infomreja.bg

Феим Иса се отказва от представителни пари, които му се полагат като кмет на община

Вчера общинските съветници в Гърмен приеха бюджета на общината за 2020 година. В доклада си председателите и на трите Постоянни комисии изразиха волята на членовете бюджетът да бъде приет.  Само в Комисията по устройство на територията, земеделие и гори, околна среда и туризъм е имало един общински съветник, който се е въздържал.

По време на сесията думата взе досегашният кмет на общината – Минка Капитанова. Тя посочи, че в бюджета няма просрочени задължения, и попита защо не са посочени разходите за 2019 година по план и отчет, а само какво е предвидено за настоящата година. Минка Капитанова постави и въпрос за заложеното в капиталовата програма закупуване на автомобил за Центъра за социални услуги. „Аз не съм против закупуването, но тъй като ние имаме такъв автобус, мястото на новия автомобил не трябва да е в Центъра, а в Общинската администрация“ – каза тя.  Съветничката  предложи още да бъде намалена щатната численост, налагана от новооткриващото се предприятие „Никополис 2020“, като това стане в сектор „Бани и перални“.

В отговор на изнесената от общинския кмет информация за задлъжнялост на общината със 700 хиляди лева към строителната фирма на Руен Кирен, Капитанова настоя за създаване на извънредна комисия , която да запознае Общинския съвет с документи от върховен съд относно тези претенции. „Ние сме изпълнявали решенията на съда“ – каза тя категорично.

Кметът на общината – Феим Иса, отговори, че Центърът за социални услуги ще има нужда от нов автомобил, тъй като се предвижда разширяване на дейността му. А по въпроса за финансовия отчет за миналата година, той каза, че същият ще бъде видян в протокола на Държавната финансова инспекция.

Общинският съветник Ахмед Башев се поинтересува от просрочените вземания в размер на 250 хиляди лева, които трябва да се съберат през настоящата година. Отговорът  дойде от отдел „Местни данъци и такси“ с твърдението, че има много повече несъбрани данъци от тези, които са заложени. Очакванията са да се съберат недобори от минали години.

Бюджетът беше приет с 16 гласа „за“ и един –„против“ – този на Ахмед Башев. Той изложи две причини, поради които не приема бюджета. Според него проблемите на село Огняново се подценяват и се изчаква другите села да го догонят.

В отговора си Феим Иса подчерта, че общината ще продължи да влага средства в Огняново, ще подкрепя и бизнеса, за да продължи развитието на този курортен център.

Като втора причина за отрицателния си вот Башев посочи факта, че в бюджета не са предвидени представителни пари за кмета, тъй като той се е отказал от тях. „В България има 265 общини и нито един кмет без такива пари“ – каза той и изложи тезата си, че в такъв случай може да се стигне до корупционна практика, когато фирми поемат тези разходи и после „извиват ръцете на кмета“ , искайки да им се възлагат проекти без обществена поръчка.

В отговора си кметът на община Гърмен – Феим Иса, беше категоричен „ „Аз ще си плащам от джоба! Няма да харча обществени средства! Това решение е мое и не ангажирам никого. Подкрепи ме групата на ДПС, останалите групи също се присъединиха. Няма да направим крачка назад!“

 

КОМЕНТАРИ

Заид Юмер11:18 - 03.02.2020
Това че Мамол бе корумпиран не означава че всички са като него. Вместо да се скрие някъде и да не се показва, тръгнал акъл да дава. Загроби общината и госпожата след него също и сега се възмущават от честността и човечноста на хората. Когато ги нямат тези качества се изумяват от хората притежаващи морал, достойнство.
Гърмен14:35 - 02.02.2020
Още от сега вече има извиване на ръцете на кмета.. Не от фирми, а от общински съветници.. И като доказателство ще посоча г-н Фазли Ролев съветник от ДПС които с всякъкви средства и деиствия се опитва да прикрие търгът за "НЕГОВИЯТ" босфор.. Както преди така и сега търгът ще бъде на тъмно от жителите на с. Дебрен.. За да няма други кандидати и да се вземе за някакви смешни пари за наем.. Това ли е светлината г-н ИсА?
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK