Наближава крайният срок за заявяване на участие в Международния фолклорен конкурс „Пауталия” – 2018

Снимка: Infomreja.bg, архив

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в Международния фолклорен конкурс „Пауталия” – 2018, който ще се проведе от 29. юни до 1. юли в Кюстендил.

Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961”. Международният музикален форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил - г-н Петър Паунов.

Заявки за участие се приемат до 22. юни на адрес: п.к. 2500 гр. Кюстендил, ул. Отец Паисий №11, читалище “Братство 1869” или на е-mail: [email protected],

През годините конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии в категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 14 до 17 годишна възраст. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще присъди и награди за най-успешните педагози на конкурса.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова – солистка на „Мистерията на българските гласове", Почетен гражданин на гр. Кюстендил, Десислава Димчева – народна певица и преподавател, гр. Благоевград, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, гр. Благоевград, д-р Маргарита Кръстева – хореограф и гл. ас. в Департамент „Музика” в НБУ гр. София, Ралица Базайтова - Министерство на културата на Р. България, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин" и др.

Председател на журито и тази година ще бъде доц. д-р Георги Петков - преподавател в Нов български университет гр. София, диригент и композитор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK