Съветниците решават утре дали Общината да придобие акции в Пирин

снимка: www.pirinfc.com, архив

Общински съвет в Благоевград упълномощи кмета Костадин Паскалев и председателя на местния парламент Костадин Хаджигаев да преговарят с акционерите на ПФК “Пирин Благоевград” АД с цел Общината да придобие акции във футболното дружество. Условията са да бъде изготвен счетоводно-правен анализ за състоянието на клуба, всички акционери да се откажат от финансови претенции и да прехвърлят в полза на Общината минимум 34% от притежаваните от тях дялове.

 

Предложението на градоначалника е Община Благоевград да подпомага финансово ПФК „Пирин Благоевград” АД  с до 250 000 лева годишно, като  средствата се използват само за заплати и осигурителни плащания на футболистите, на треньорското ръководство на представителния отбор и треньорите в детско-юношеската школа.

 

При сегашната едностепенна система на управление на дружеството до провеждането но Общо събрание за председател на Съвета на директорите да бъде избран Костадин Шумантов в качеството му на представител на Общината, предлага още Паскалев.

 

На проведена среща с кмета изпълнителният директор на Пирин Емил Наков е декларирал готовност да прехвърли  100 % от притежаваните от него акции на Община Благоевград, но при условие, че бъде освободен от отговорност с решение на Общото събрание на акционерите, а до провеждането му да бъде упълномощен посочен от Общината член на Съвета на директорите да изпълнява функциите на изпълнителен директор.

 

Останалите акционери също са изразили готовност всеки от тях да прехвърли не по-малко от 34% от притежаваните акции в полза на Общината. Те са декларирали и готовност с прехвърлянето на акциите си да договорят отпадане на запора върху сметките на клуба по заведените изпълнителни дела, като дължимите към тях суми бъдат трансформирани като парични вноски или безвъзмездна финансова помощ. 

 

Изпълнителният директор на “Карлсберг България” АД Александър Грънчаров е поел ангажимент дружеството да подпише тригодишен договор за спонсорство на клуба, но в случай, че Община Благоевград придобие не по-малко от 50% от акциите на Пирин.

 

Членовете на Съвета на директорите на “Благоевград –БТ” АД от своя страна също са се ангажирали незабавно да бъде подписан договор за финансова подкрепа на ПФК “Пирин-Благоевград”АД със сумата от 80 000 лева, за което вече има и решение. Сумата ще бъде предоставена за незабавно разплащане на задълженията на клуба. При преговорите е станало ясно, че ако Общината придобие контролния пакет акции, през септември тази година има готовност да се договори и втори транш.

 

За обезпечаване вземането на НАП  към клуба Община Благоевград трябва да представи банкова гаранция в размер на 170 хиляди лева, е решено на среща между финансиста на Общината Костадин Шумантов, изпълнителния директор на Пирин Емил Наков и шефа на приходната агенция Красимир Стефанов.

 

И изпълнителният директор на БФС Борислав Попов е поставил своите условия на среща с кмета на Благоевград - да бъде разрешен проблемът със задълженията към НАП в размер на 157 хиляди лева, да бъдат изплатени задълженията къв футболистите по решения на арбитражната комисия на стойност 37 хиляди лева и да бъдат изплатени съдийските такси и наказания на клуба към футболния съюз.

 

Допустимият краен срок за приключване на процедурите по погасяване на задълженията на Пирин, за да запази клубът лиценза си, е 30 май, е обявил президентът на БФС Борислав Михайлов.

 

Окончателно решение дали Община Благоевград да придобие акции в ПФК “Пирин Благоевград” АД общинските съветници ще вземат на заседанието утре, след като кметът и председателят на Общинския съвет представят резултатите от проведените преговори.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6
loading...