Съветниците от Гоце Делчев приеха отчетите на общинските предприятия и дружества за 2015 г.

Снимка: Infomreja.bg

След дебати и много въпроси към докладите и параметрите на приходите и разходите на някои от предприятията, съветниците от Гоце Делчев приеха годишните отчети на Медицински център - 1, МБАЛ "Иван Скендеров", "Общински пазари" ООД, "Селскостопански и благоустройствени услуги - Гоце Делчев" ЕООД, "Гробищни паркове", "Чистота", "Поддържане и ремонт на обекти общинска собственост" и "Обществена пералня". 

Директорът на МБАЛ "Иван Скендеров" д-р Мария Радойкова отчете 292 740 лева загуби за изминалата година. Приходите на болничното заведение са 4 333 559 лева, а разходите - 4 554 204 лева.

През отчетния период болницата е лекувала са собствена сметка 148 неосигурени и други лица от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, като от това е претърпяла загуби на стойност 70 642 лева.

5 000 лева печалба спрямо 2014 г. отчете управителят на „Общински пазари“ ЕООД Ангел Баталов. Той съобщи и дългоочакваната новина, че дружеството ще участва със свой проект за изграждане на новия и закрит общински пазар по европейската програма "Джесика", която се предвижда да бъде отворена през септември. 

Баталов обясни, че тази европейска програма не подсигурява безвъзмездни средства за изграждането, но пък допуска кандидатстване за нисколихвен кредит пред Европейската банка.

На заседанието на Общинския съвет шефът на "Общински пазари" заяви, че ръководството на дружеството има и резервен вариант, ако проектът не бъде одобрен за започване на строителството - чрез теглене на кредит в размер на около 150 000 лева. Баталов допълни, че предприятието му разполага със собствен финансов ресурс от около 180 000 лева, като за изпълнението на проекта за построяването на закрития пазар ще са необходими още около 300 000 лева според предварително направените разчети. 

Отчетът за дейността на общинското предприятие „Чистота“ за 2015 година предизвика за първи път от много години  насам положителни дебати, с които съветници похвалиха дружеството за видимата от гражданството добра работа относно чистотата в града. Зададени бяха и въпроси по колко пъти се мият улиците в града и каква е организацията за сметосъбирането в селата, прилежащи към община Гоце Делчев. 

В обяснителен режим изпаднаха общинските съветници и при приемането на отчета за дейността на предприятието „Поддържане и ремонт на обекти общинска собственост” в частта за платеното паркиране.

Оказа се, че голяма част от ползващите служебни талони за паркиране в синята зона на града са били засечени от контрольорите в редица нарушения, като например преотстъпване на талона на неслужебни лица, дори на роднини и приятели на работещи в общината. 

Въпреки отчетените положителни финансови параметри на общинското предприятие, съветникът от БСП Димитър Бояджиев направи градивно предложение общинарите да се откажат от безплатните си служебни талони и като редови граждани си заплащат таксите за паркиране.

Към ръководствата на всички общински предприятия съветниците направиха предписания за упражняване на по-стриктен и строг контрол относно финансовата и трудовата дисциплина на служителите и работниците в общинските предприятия.

На днешното заседание бе одобрена и стратегия за водено от общностите местно развитие с териториален обхват общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. 

 

Управителят на МБАЛ "Иван Скендеров" д-р Мария Радойкова / вдясно на снимката/, Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK