Съветниците от Гоце Делчев приеха бюджета за 2017 г., гласуваха и заплатите на кметовете

Снимка: Infomreja.bg, архив

Съветниците от Гоце Делчев приеха бюджета на общината за 2017 г., както и размера на трудовите възнаграждения на кметовете и кметските наместници. Това стана по време на вчерашното заседание на Общинския съвет. 

Както ИНФОМРЕЖА писа, 23 805 220 лева е бюджетът на общината за настоящата година. С увеличението на местните данъци и такси се очаква в хазната да постъпят около половин милион лева повече, като общият размер на местните приходи допреди увеличението е бил над 9 милиона лева.

Само от новия данък, въведен за таксиметровите услуги в края на 2016 г., очакваните постъпления през 2017 г. са около 28 хиляди лева.

Според разчетите в бюджетната рамка намеренията на администрацията в Гоце Делчев са 48 460 лева от местните приходи да бъдат похарчени за належащ ремонт на физкултурния салон на училището в Мосомище, както и за ремонт на покрива на кметството в същото село.

98 хиляди лева от същото перо са определени за подмяна на отоплителната инсталация и покрива на защитеното училище в село Буково.

В бюджет 2017 са предвидени и 90 хиляди лева за допълнителната издръжка на детските градини, 20 хиляди лева за фонд „Специализанти“ в МБАЛ „Иван Скендеров“, по 20 хиляди лева допълнително за спортните дейности и за културния календар.

През финансовата 2017 година община Гоце Делчев е предвидила и 4 500 лева за ремонт на Клуба на пенсионерите в Брезница.

На заседанието си вчера общинските съветници гласуваха и създаването на фонд „Инвитро“ с начална сума от 20 000 лева.

На основание чл.21, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация Общинският съвет определи и размера на трудовите възнаграждения на кметовете и кметските наместници.

Последното определяне на размера на заплатите на кметовете и кметските наместници от местния парламент е било на 31 декември 2013 г. 

На база постановление на Министерски съвет от 15.01.2014 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България и новите прагове за основните месечни заплати на кметовете, определени в зависимост от минималните и максималните размери на основните месечни заплати по нива и степени на служителите в държавните адмиистрации, посочени в приложение № 1 към Наредбата, общинските съветници от Гоце Делчев гласуваха и новите заплати.

Заплатите на кметовете и кметскитете наместници като служители в държавната администрация се определят в зависимост от броя на населението в общината и съответното населено място.

Считано от 01.01.2017 г. размерът на заплатите на кметовете и кметските наместници в община Гоце Делчев, е както следва:

 - кмет на община - 2 300 лева

 - кмет на с. Брезница - 1080 лева  

 - кмет на с. Мосомища - 950 лева 

 - кмет на с. Корница - 900 лева

 - кмет на с. Лъжница- 900 лева

 - кмет на с. Борово - 850 лева

 - кмет на с. Буково – 850 лева

 - кмет на кметство Баничан – 780 лева

 - кмет на кметство Господинци - 780 лева.

За кметските наместници в селата Делчево, Добротино и Попови ливади, които са на 4-часови работни дни, заплатите са по 300 лева. 

На сесията бе приета програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост през 2017 г., план за работата на Общински съвет – Гоце Делчев за 2017 г., както и доклад за работата на Местната комисия по чл.8, ал.2 от ЗУПГМЖСВ. 

Гласуван бе и отчет за извършени проверки през 2016 г. на физически и юридически лица, подали декларации за освобождаване от такса за услугата „сметосъбиране и сметоизвозване“ от отдел „Местни данъци и такси“.

Освобождаванено от такса за услугата „сметосъбиране и сметоизвозване“ касае физически лица с жилищни, нежилищни и търговски обекти на територията на община Гоце Делчев, които няма да се използват през 2017 г.

Другите точки от дневния ред, по които дебатираха съветниците, бяха провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на помещения, включени в капитала на МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД, издаване на запис на заповед в полза на ДФ „Земеделие“, обезпечаващ авансово плащане на Местна инициативна група, даване на съгласие за кандидатстване по Програма „Красива България“ 2017 г.

Парламентаристите дадоха съгласие за изготвянето на ПУП за промяна предназначението на имот – „нива“ представляващ поземлен имот в местност „Лозята/Гребенаря“ от землището на Мосомище, за „автосервиз, автомивка, магазин, кафе и офиси", както и за изготвянето на ПУП за промяна предназначението на имот – „нива“, представляващ поземлен имот с идентификатор в местността „Мочура“ от землището на Гоце Делчев, за „цех за производство на бланширани картофи и склад за съхранение“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK