В Гоце Делчев отбелязаха 100-годишнината от гибелта на войводата Стоян Мълчанков

Снимка: Infomreja.bg

Името на героя излиза от забвение

Днес в Гоце Делчев подобаващо беше отбелязана 100-годишнината от гибелта на войводата Стоян Мълчанков, който по време на Балканската война пръв влиза с четата си в Неврокоп и освобождава града  от турско робство.

Възпоменанието започна пред паметника на героя в местността Купена край Буково, където през 1920 година той е бил убит. Час по-късно то беше вече в Гоце Делчев, пред наскоро изградения паметник на Стоян Мълчанков, в градинката пред Клуба на пенсионера. Гражданството, дошло на тържестното, с интерес изслуша словото за житейския път на родолюбеца, тръгнал от родопското село Скребатно, за да мине през огъня на борбата за освобождение на българите в областта Македония като сподвижник на Гоце Делчев и Пейо Яворов, да бъде депутат в 18-то и 19-то Народно събрание и на 46 години, вече баща на 6 деца, да стане жертва на политическите си противници.

Възпоменанието беше уважено от народния представител Юлиан Ангелов, от заместник – областния управител на Благоевградска област – Иван Стоянов, от кмета на Сандански Атанас Стоянов и от председателя на Общинския съвет в Гоце Делчев - Димитър Балтаджиев.

Присъстващите имаха удоволствието да чуят създадената специално за случая песен, посветена на Стоян Мълчанков, в изпълнение на Лидия Ангелова и Бисера Иванова. Автор на текста е Ивайло Шопски, аранжиментът е на оркестър „Шевица“.

Днес беше и премиерата на филма „Премълчаното за войводата Мълчанков“, дело на Николай Борисов и Ивайло Шопски. Продукцията е факт благодарение на ВМРО, община Гоце Делчев и наследниците на Стоян Мълчанков.

Предстоящо е излизането на книга, посветена на героя.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK