Съветниците от Банско призоваха кметовете на Разлог и Баня да се извинят на банскалии

Източник: Община Банско

Те приеха декларация, с която остро осъждат опита за интелектуална кражба над родното място на Неофит Рилски

Като първа точка в дневния ред на днешното си заседание, общинските съветници в Банско приеха декларация, която обединява мнението на всички жители на курортната община, чиито представители са те в местния парламент.

В изказване пред съветниците, кметът Иван Кадев изказа благодарност от свое име и името на съгражданите си към акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, проф. Васил Николов – зам.-председател на БАН, доц. Даниел Вачков  – директор на Института за исторически изследвания и проф. Лизбет Любенова – директор на Научния архив на БАН, за незабавниия отговор на молбата му за експертно становище във връзка с "опита да бъде подменена историческата истина за родното място на Неофит Рилски". 

„Очакваме и Министерството на културата да се произнесе относно неправомерно поставената паметна плоча с невярно съдържание в публично пространство, след което ще предприемем съответните законосъобразни действия”, подчерта той.

Декларацията, приета от общинските съветници, е "предвид грубото посегателство над паметта на Неофит Рилски – един от най-видните будители, родом от Банско, и неговото духовно чедо. 

В нея се казва още: 

"Защитавайки принципа да учим и предаваме националната история на базата на строгите научни факти и доказателства за Банско като родно място на Неофит Рилски, основавайки се на поредица становища на научните среди, включително и актуалното на най-меродавната научна институция в страната - Българската академия на науките. 

Водени от убеждението, че никоя власт няма право да присвоява или толерира изопачаването на ясни исторически факти за политически, користни или лични цели. Определяйки местното патриотарство като директен удар върху българската памет и като заплаха за националното единство.

С желание да потушим всяко напрежение от местен характер, което може да хвърли сянка върху добросъседските отношения на територията на областта. 

Остро осъждаме опита за интелектуална кражба над родното място и над фамилното име на патриарха на българските учители и книжовници – Неофит Рилски“.

Считаме за крайно тревожна инициативата, водеща до присвояване на факти от чужда история, разпалваща противопоставяне и излагаща на поругаване и насмешка в национален план богатото наследство на Пиринския край.

Намираме за недопустимо поведението на кмета на Разлог, на кмета на село Баня и на директора на читалище „Просвета 1908“ – с. Баня, и ги призоваваме ясно да се разграничат от обидните си и противозаконни действия и да поднесат публично извинение за поведението си пред жителите на община Банско.

Настоятелно призовавваме компетентитте държавни органи и институции в най-кратък срок да се произвесат по случая, да отстранят неоспоримите нередности и да потърсят отговорност от преките и интелектуалните подбудители на това посегателство", се казва още в документа. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK