Съветници призоваха за диалог по казуса „Брезница“, протестите обаче продължават

снимка: infomreja.bg

С 20 гласа „за“ и един „въздържал се“ снощи общинските съветници в Гоце Делчев приеха на извънредна сесия декларация по повод конфликта в Брезница, адресирана до премиера Бойко Борисов, образователния министър Сергей Игнатов, областния управител Костадин Хаджигаев, началника на РИО – Благоевград Ивайло Златанов и до всички депутати от областта.

В декларацията съветниците настояват отговорните институции да вземат правилните управленски решения за преодоляване на задълбочаващия се проблем в гоцеделчевското село и за създаване на условия за нормално приключване на учебната година в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Изразяваме нашето притеснение от конфликта в Брезница и опасността учебната година да бъде обявена за нулева. Вече 10 дни учениците не посещават учебни занятия. Причината е протест на училищното настоятелство и на голяма част от родителите в израз на несъгласие с назначения временно на поста директор на училището Ангел Живков“, посочват съветниците в документа.

Парламентаристите от ГЕРБ не подкрепиха декларацията и обясниха отрицателния си вот с това, че в декларацията не са посочени ясно и точно причините за протеста. „И на децата стана ясно, че протестът в Брезница е незаконен и че не е образователен, а политически. Настояваме на виновните да се потърси отговорност и да им се наложат санкции според закона“, заяви председателят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Тунчев.  

Според кмета на Гоце Делчев Владимир Москов държавата трябва да поеме отговорност и да реши проблема в Брезница. „Когато има позиция от гражданството и училищното настоятелство е редно да се вслушаме. Като кмет съм отговорен пред цялата общественост. Няма проблем да глобя родителите, но това ще ескалира недоволство. Списъците с неизвинените отсъствия дойдоха, срокът за подписването и изпълнението на законовата разпоредба изтича в понеделник, но е редно държавата да се намеси“, заяви Москов.

Общинският съветник от ГЕРБ Салих Буковян - брат на подалата оставка директорка Фатме Уруч, за когото все още няма решение от Изпълнителната комисия за отзоваването му от управляващата партия, на заседанието зае мястото си сред колегите си от ГЕРБ и обяви, че подкрепя декларацията.

„Хората в Брезница припознаха Ангел Живков като враг, не го искат, целият учителски колектив е в капан и под стрес. Санкции  на учениците и на родителите не трябва да се налагат, ние сме се клели да служим на хората. Нещата в Брезница не вървят добре, Ангел Живков също е жертва“, коментира Буковян.

Ангел Живков да се оттегли и от ГЕРБ да предложат друга кандидатура за директорския пост в училището предложи общинският съветник от БСП Ангел Башов, който по професия също е учител.

„Не казвам, че е нарушен законът, но Ангел Живков е външен човек за Брезница, тук не е мястото да споменаваме и другите му недостатъци. Обстановката в селото става опасна, но трябва да намерим начин учебната година да приключи нормално“, заяви заместник-председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Шекир Аян, който е сред кандидатите за директорския стол в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Брезница.

По повод друг упрек към Ангел Живков, че от няколко години не е упражнявал учителската си професия адвокат Богданова от ГЕРБ обяви, че ситуацията е аналогична и при Шекир Аян. Провокиран от репликата й, Аян отвърна, че е готов да оттегли документите си за назначаване на длъжността директор до обявяването на конкурс за титуляр, но при положение, че Живков бъде освободен от поста.

След гласуването на декларацията думата взе и заместник-областният управитер Георги Баханов, който обяви: „Не трябва по такъв начин да дезертирате от проблема, има закони в тази държава и хубави или лоши трябва да се спазват. В момента губещи са нашите деца. Остават месеци до края на учебната година, как ще се почувстват учениците, ако се наложи да я повтарят. Играем си със съдбите на собствените ни деца, проваляме плановете на учениците, които искат да продължат обучението си. Затова ви умолявам – намерете правилния диалог, за да се реши проблема“, обърна се към съветниците Баханов.

Той обяви, че поема лична отговорност още в началото на месец юни да бъде обявен конкурс за директор на училището в Брезница, който да бъде проведен при пълна прозрачност, но за да се спази закона, дотогава временно изпълняващ длъжността остава Ангел Живков.

Въпреки приетата декларация протестите в Брезница продължават.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър22:46 - 07.04.2012
В Гоце Делчев всеки търски кусур на другия. Какви хора сте не знам. Много злоба, много чудо!
Анко17:37 - 07.04.2012
toni, ограмоти се първо, после пиши. Може би искаш да кажеш нещо важно, но нищо не се разбира.
toni09:42 - 07.04.2012
aloooo derektoraaa stipa6 na mina breznica 6te pogubet tep i semeistvototo gei mrasen!
Иса00:04 - 06.04.2012
,,Големия" доктор Иса в едно искане до кмета на общината ,което се състои от три изречения има четири правописни грешки.Голям доктор,голяма бира,голям гей.Такива специалисти като него в Брезница с лопата да ги ринеш.Другите няма да ги споменавам за да не им правя реклама.

FACEBOOK