Съвети за безопасен туризъм

Снимка: Infomreja.bg

Туристическите излети, планинските преходи в Национален парк „Пирин“ са нещо вълнуващо през всички сезони на годината. Точно поради тази причина хиляди хора, без значение от възрастта  слагат раниците на гърба и потеглят из планините. Всеки един от тези хора си има предпочитания за маршрути и начини за предвижване.

При анализ на нещастните случаи се наблюдава непознаване на елементарните правила по безопасност и най-вече неспособността на пострадалите да реагират адекватно в екстремални ситуации.

С цел да се избегнат инциденти при посещението Ви в Национален парк „Пирин“ експертите от дирекциятя изготвиха следните правила за безопасно поведение:

  1.  Изберете маршрут и средство за придвижване (пеша, със ски, с колело) според личния си планински опит, способности и физическа подготовка (не се надценявайте, движете се с умерено темпо, не се претоварвайте).
  2. Съберете подробна информация за трудността и особеностите на маршрута, вариантите за напускането му. Имайте готовност да промените маршрута си или да се върнете обратно в случай на възникнали трудности, като влошаване на времето, стръмен и опасен склон/препятствие, лавинна опасност, настъпила умора, съмнение за правилността на следваната посока. При възможност е добре да разполагате с карта или GPS.
  3. Съберете детайлна информация за метеорологичната обстановка, състоянието на снежната покривка и лавинната опасност. През зимата не тръгвайте при намалена видимост (мъгла) и обилен снеговалеж.
  4. Тръгнете с добри обувки (високи, предпазващи глезените, непромокаеми, с добър грайфер) и подходяща екипировка (топли и непромокаеми дрехи в ярки цветове, видими от далечно розстояние).
  5. Задължителни неща от екипировката са : вода, малко храна, компас, зареден мобилен телефон, аптечка за оказване на първа помощ, джобно ножче и свирка.
  6. Задължително информирайте свой близък за планираният преход – час на тръгване, маршрут и час на завръщане. Не се допуска отклоняване от споделеният маршрут. Добре би било да имате и номера на Планинската спасителна служба 088/ 1470, 02/ 963 2000.
  7. Не тръгвайте сам, особено ако нямате опит. Потърсете съвет от хора с опит или наемете квалифициран планински водач. Не замръквайте в планината.
  8. Планинската застраховка е препоръчителна, особено ако се правят по-продължителни и трудни преходи.
  9. При движение в Парка се придържайте към общоприетите правила, от Дирекция „Национален парк Пирин“. Спазвайте указанията на парковата охрана и определените норми и режими.
  10. При гръмотевични бури не се прикривайте под единични дървета или в скални ниши, избягвайте движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.
  11. Следвайте маркирани туристически пътеки, не се претоварвайте с допълнителни маршрути.
  12. Поемайте достатъчно течности, не се преуморявайте, следвайте собствения си ритъм на движение.
  13. През зиматадвижението по немаркирани маршрути в горския пояс е много по-опасно, отколкото в безлесната зона.
  14. Внимавайте за опасност от лавини. Потърсете съвет от планинските спасители за избрания от Вас маршрут през зимния период pss.bg .
  15. Събирайте гъби и диворастящи плодове, само когато ги познавате. Внимавайте! В парка има много отровни диворастящи цветя, които при пипане и последващо хранене могат да предизвикат силни отравяния.
  16. Внимавайте за ухапвания от змии и насекоми. При тези случаи пийте течности и си правете студени компреси.
  17. Палетеогньове само на места, които са обозначении обезопасени. При напускане на мястото изгасете старателно огнището и почистете терена от отпадъци.
  18. При пожарили съмнение за пожар незабавно уведометеили потърсете връзка с паркови служители или хижари. Обадете се на тел.: 0749/88204, 0898 779942 – Дирекция „Национален парк Пирин“ и тел. 112 .
  19. При овладяването на голям пожар може да пострадате, изчакайте служителите на Парка и/или действайте съгласно техните указания.
  20. Всяка подадена от Вас информация за забелязани нарушенияна територията на парк „Пирин“ е особено ценна тел.: 0749/88204, 0898 779942.
  21. През зимните месеци щателно преглеждайте личната си и специализирана екипировка (обувки, котки,ски, снегоходки, щеки, лавинни уреди, челници).

Бъдете предпазливи с децата:

  • Децата могат да изчерпят всичката си енергия и да се изтощят напълно съвсем неусетна, без да дадат признаци на умора.
  • Ако носите съвсем малки деца в раница, продължителното обездвижване, което това предизвиква, може да утежни някои условия и да доведе до измръзване, преохлаждане или претопляне, изгаряне, слънчасване, дехидратация.
  • Погрижете се децата да бъдат добре екипирани и ги предпазвайте от слънце, вятър и студ.

При нещастен случай:

  • Погрижете се за вашата безопасност и за безопасността н пострадалия, окажете му първа помощ, завийте го и го изолирайте от влага и вятър, успокойте го. Обадете се на ПСС- централа 088/ 1470, 02/ 963 2000 или тел. 112 и им съобщете следното:
  • точното място на нещастният случай – маршрут, надморска височина и др.,
  • какъв е инцидентът и броят на пострадалите,
  • сериозността на случая – безсъзнание, видими травми и наранявания, дишане, сърдечна дейност,
  • предприети действия за оказване на първа помощ,
  • името и телефонния си номер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK