Състоянието на сградата на "Успение Богородично“ в Драговищица е бедствено и пред срутване

Снимка: Infomreja.bg

За да бъдат предотвартени сериозни течове през зимата, църквата "Успение Богородично" в Драговищица, строена през 1859 год. и чиито спешен ремонт се отлага от години, е покрита с полиетилен.

Решението  от църковното нястоятелство с оглед порутения покрив. 

За съжаление състоянието на сградата на "Успение Богородично“ в  Драговощица е бедствено и пред срутване.

Има пукнатина по цялото продължение на западната стена – от свода до основите и по целия свод от запад на изток. Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове. 

От две-три години миряни вътре не се пускат заради риск от инциденти. За да се извърши ремонтът на храма, който е паметник на културата от местно значение, е необходимо  изготвяне на проекти за възстановяване и укрепване, реставрация и консервация, вътрешна електроинсталация, ВиК, дренаж около храма, както и дейности, свързани с художествения елемент в църквата.

Има изготвен укрепителен план от млад мъж от селото, който живее в София. За жалост той не се реализира поради липса на финансиране. 

Предишният кмет на Драговищица Драголюб Стоянов стартира дарителска акция - по откритата банкова сметка са събрани до момента около 2 хил. лева .А според експерти, огледали детайлно храма, ще са необходимо поне 400 хил. лева.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK