Плевенският "Петромакс" стана първенец в Международния турнир по карате за деца, младежи и кадети

Снимка: "Петромакс"

На 30. септември в Спортен комплекс „Спартак“-Плевен, се проведе поредният годишен Международен турнир по карате за деца, младежи и кадети „Купа Плевен 2017“. За поредна година спортното събитие събра състезатели от различни клубове и на различна възраст, обединени от едно - любовта към бойните изкуства и спорта.

Състезанието бе организирано от домакините Клуб по бойни изкуства „Петромакс“-Плевен, със съдействието на Община Плевен и Българската национална федерация по карате /БНФК/. Събитието е заложено в годишния спортно-състезателен календар на БНФК за 2017 год. и премина под егидата на Община Плевен. Официално откри състезанието шихан Русалин Русалинов – президент на плевенския „Петромакс“ и вицепрезидент на БНФК. Приветствия към публиката, реферите и състезателите отправиха официалните гости на откриването областният управител на Плевен –Мирослав Петров, Мартин Митев –председател на Общинския съвет, Владислав Николов – депутат, Атанас Кършев – областен експерт по спорт към ММС за област Плевен и Ловеч, Пламен Георгиев – директор на Спортно училище „Георги Бенковски“ в Плевен, Красимир Начев – директор на ОД на МВР-Плевен, Иван Кюлджийски – заместник-кмет на Община Плевен, ресор „Младежки дейности, спорт и туризъм“, Таня Митранова и Венко Николов – експерти направление „Спорт“ към Община Плевен. След като шихан Русалинов раздаде благодарствени плакети за развитието на каратето в Плевен от името на клуба на някои от официалните гости, откриването продължи с интригуваща демонстрация по бойно приложни техники карате и джу джицу, подготвена от учениците на КБИ „Петромакс“ към СУ „Г. Бенковски“ – профил „Карате“. Младежите демонстрираха завидни умения в бойните изкуства не само в демонстрацията си, но и в самото състезание. Общо близо 300 състезатели от клубове от България, Румъния, Турция и Сърбия мериха сили в карате турнира. Лъвчетата на КБИ „Петромакс“ защитиха първото място на клуба в крайното комплексно класиране по медали от състезанието с 9 златни, 10 сребърни и 8 бронзови медала. След домакините на второ място се класира софийският КК „Никон“, трето място е за КК „Шурикен“ и четвърти в класирането по медали е румънският Карате клуб „Контакт“.

         Защитили шампионски титли и окачили се със златни медали при дисциплини „Макивара“, „Кумите“ и „Ката“, индивидуално в отделните категории и възрастови групи са: Рая Цветанова, Георги Зопов, Любослава Литкова, Николай Минковски, Борислава Кирилова, Лили Игнатова, Цветослав Босилков и Теодор Димитров. При дисциплина „Кумите“ индивидуално Никола Христов по пътя към златото надви опоненти от КК „Витяз“, румънския „Контакт“, КК „Аякс“ при 14-15-годишните в категория до 63 кг.

Интересни бяха срещите и на Теодор Димитров при 16-17-годишните – категория до 61 кг. Димитров мери сили и надви представители на ЦПКК, КК „Аякс“, румънския „Динамо Букурещ“, КК „Калоян“ – гр. Велико Търново, и др.

Клубен бе финалът при момчетата до 10 години в категория над 35 кг, където се срещнаха Николай Минковски и Симеон Нинчев за да разпределят титлите помежду си.

При най-малките каратеки – 6-годишните Георги Зопов и Александър Стоянов, отново съотборници, се срещнаха на финала при дисциплината „Макивара“.

         С вицешампионски титли и на II място на състезателната стълба за награждаванията се качиха София Христова, Александър Стоянов, Борислава Кирилова, Симеон Нинчев, Максим Христов, Кремена Янкова, Любослава Кирилова, Любослава Литкова, Евгени Йорданов, Валентин Сачански и Веселина Веселинова. Състезателната стълба бе пълна с представители на КБИ „Петромакс“ при дисциплина „Ката“ - индивидуално при 14-15-годишните момичета, трениращи ежедневно заедно в доджото на клуба представителки на СУ „Г. Бенковски“ със спорт „Карате“ към Петромакс – Литкова, Кирилова и Янкова застанаха заедно на шампионската стълба за да получат медалите си. Евгени Йорданов – съученик и съотборник на ката шампионките, демонстрира отлична игра при 14-15-годишните в категория до 52 кг, но на финална среща отстъпи златния медал на представител на КК „Странджа“. Валентин Сачански постъпи по сходен начин в категория до 57 кг в същата възрастова група, след като надви опоненти от КК „Белене“, КК „Шото Витяз“, КК „Калиакра“ и КК „Самурай“, падна на финал от представител на КК „Никон“.

         Бронзови медалисти от турнира са Магдалена Даковска, Симона Тодорова, Ивена Даковска, Кармена Янкова, Евгени Йорданов, Христина Чинова, Марио Парашкевов. На V място се класираха Иво Янчев, Габриел Зарков, Веселин Борисов. 7-годишната Ивена Даковска, тренираща от 2 години в Петромакс, си тръгна с 2 бронзови медала от състезанието при дисциплините „Ката“-индивидуално, и макивара. Сесричката й-Магдалена Даковска, която за първи път се реши да играе на състезание „Макивара“, успя да се класира на III място и също да открадне медал от турнира при 6-годишните. Първо излизане на състезателното татами направиха и Иво Янчев, който се класира пети на кумите индивидуално при 8-годишните, и Денис Алиев, който въпреки че не успя да се класира за медал, демонстрира добра игра.     

         Малко по-трудна бе състезателната игра за възпитаниците на клуба от Спортно училище „Г. Бенковски“, тъй като като домакини и доброволци през целия ден участваха и помагаха в организацията и провеждането на самото състезание. Въпреки умората си допринесоха отлично за класирането на първо място на клуба и за леката работа на съдии, рефери и други длъжностни лица по време на състезанието. Самурайски поклон! Треньорите на Петромакс – Русалин Русалинов, Десислава Лачовска, Маргарит Попов и Ивайло Петков са доволни от представянето на лъвчетата на Купа Плевен – както на малките, така и на големите. Домакините нямат време за почивка – започва подготовката за 14.-15. октомври и Националната купа по карате за всички възрастови групи – град Габрово. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK