Кметове и ведомства в подготовка за зимния сезон

Снимки: Пресцентър на Областна администрация

Работна среща относно предстоящия зимен сезон се проведе в Областна администрация Кюстендил. Тя бе свикана и ръководена от областния управител на област Кюстендил Виктор Янев с цел подготовка за зимен сезон 2017/2018 и недопускане или намаляване последствията от усложнена зимна обстановка за населението, както и осигуряване на ефективно функциониране на инфраструктурата и снабдяването на услуги за обществото. 

В срещата участваха главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова, кметове и техни представители на деветте общини от област Кюстендил, ръководители на регионалните ведомства и дружества, имащи отношение по темата, а именно ОДМВР, ПБЗН, ЦСМП, ОПУ, РУО, РЗИ, ВиК и енергийните дружества.

По-рано, чрез своя заповед, областния управител бе разпоредил към кметовете на общини да проведат предварителни съвещания с кметове по населени места и кметски наместници за преглед на общинските щабове за изпълнение на общинските планове за защита при бедствия и при необходимост да бъдат актуализирани съставите. Те трябваше да извършат проверки за готовността за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и снегопочистваща техника, както и относно договорените задължения с фирмите – изпълнители. В конкретен срок общините изготвиха и списъци на собствениците, притежаващи техника, годна за аварийно-спасителни действия при зимни условия и докладваха относно проверка на готовността на техниката за изтегляне на закъсали тежки товарни автомобили. Относно снабдяването на населението със стоки и услуги от първа необходимост кметовете докладват, че е създадена необходимата организация, както и по отношение на учебните и детски заведения.

По време на заседанието, стана ясно че към момента сключени договори с фирми за снегопочистване имат Общините Кюстендил, Бобов дол и Трекляно. В процес на сключване на договори или процедури за избор се провеждат в Общините Бобошево, Сапарева баня, Дупница, Кочериново, Невестино и Рила. Кметовете на общини споделиха с областния управител проблемите си при снегопочистването в конкретни пътни участъци от Републиканската пътна мрежа през изминалия зимен сезон и потърсиха съдействие от него за уреждането на взаимоотношенията им с фирмите-изпълнители, отговорни за процеса.

Доклад бе представен и от Областно пътно управление Кюстендил във връзка с Плана за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа. За борба с поледицата са предвидени сол – 3180 тона и химически материал – 22 тона, а за опесъчаване пясък – 7150 тона. Съвместно с ОПУ Перник и ОПУ София са разработени варианти за временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка на територията на трите региона. Общо 21 машини ще поддържат ЛОТ 2 на АМ „Струма“, а 61 ще обслужват Републиканските пътища от I, II и III клас. За участъкът от ЛОТ 1 на АМ „Струма“, за която има ангажимент ОПУ Кюстендил са в готовност 12 машини с налични 600 тона сол и 3 тона химическо вещество.

От РЗИ Кюстендил уведомяват, че се поддържат актуални списъци на болни на хемодиализа в лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта, които в случай на бедствени ситуации ще бъдат транспортирани до центровете за хемодиализа от ПБЗН. Регионалната здравна инспекция е предоставила списъци и на Центъра за спешна медицинска помощ относно болните на хемодиализа и бременните с термин на раждане от декември 2017 г. до февруари 2018 г.

На свой ред директорът на ЦСМП Кюстендил д-р Георгиева съобщи, че към момента 11 екипа обслужват население от 126 хил. души. Транспортната техника, с която разполага ЦСМП е оборудвана със зимни гуми, лопати, торби с пясък, лекарствени средства и медицински консумативи. Автомобилите се подлагат на ежедневна техническа проверка.

С доклад на ОДМВР запозна директорът старши комисар Елиан Стамболийски, който каза че са определени потенциално критичните участъци и такива, на които ще бъдат поставени пътни знаци за поставяне на вериги. Той увери, че и този зимен сезон ще продължи подаване на актуална информация към средствата за масово осведомяване за възникнали затруднения или въведени временни забрани за движение по пътищата.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK