Над 200 професионални състезатели по колоездене пристигат в Дупница за купа „Долчини“

Снимки: Община Дупница

Над 200 професионални състезатели по колоездене ще пристигнат за второто издание на купа "Изкачване на Паничище 2019". Това стана ясно на пресконференция на организаторите от "Долчини про тийм" и съорганизаторите Община Дупница и Община Сапарева баня.

"На пръв поглед 2-о издание звучи като все още нещо ново. След дебютния старт миналата година и резултатите, вече нямах съмнение, че това състезание ще стане традиционно. Признавам си, че при първите ми разговори още в началото на миналата година, приех идеята за състезанието като много хубава, но имах съмнения относно как ще бъде прието сред обществеността, защото Дупница няма традиции в този спорт. Всички тук обаче видяхте, че очакванията миналата година бяха надминати, интересът огромен, а удоволствието за зрителите и любителите на този спорт бе изключителен. Пожелавам успех на всички", каза кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

„Радваме се, че отново ще бъдем съорганизатори на състезанието и сме предприели действия по нашите ангажименти. Миналата година имаше огромен интерес от жителите на общината и почиващите в Сапарева баня и Паничище. Надявам се и съм убеден, че и тези два дни ще бъде празник за нашето градче", изтъкна Милен Колев от Община Сапарева баня.

Началникът на сектор "Охранителна полиция" Симеон Симеонов бе категоричен: Охрана на обществения ред и организацията по самото състезание ще бъде на ниво. Очаквам и съм убеден, че както и миналата година, съвместно с организаторите ще се справим на високо ниво с осигуряване безопасността на всички. Призовавам само за търпение у шофьорите.

"Предвидили сме ресурс от служители, които ще се грижат за безпроблемното провеждане на състезанията по трасето. С организаторите провеждаме работни срещи за доуточняване на възникващите въпроси. Ще бъде създаден необходимия ред, защото безопасността на зрители и участници е най-важна", допълни Радослав Стоилков, началник група "Пътен контрол".

"Искам да благодаря на г-н Чимев, както за организацията, а така също и за възможността да направим това състезание традиционно. Благодаря на Община Сапарева баня, в чието лице срещаме много добър партньор. Миналата година се справихме с организацията, но сега броят на състезатели е много по-голям, по-силни участници и отбори, и очакванията са вече по-големи. В първия ден от състезанието на 18 май, започваме с представянето на отборите в 14 часа на пл. „Свобода“, а от 15 часа е официалният старт.

Състезателите ще бъдат съпроводени до центъра на Сапарева баня, където ще започне на практика състезателната част с 8 обиколки с дължина 9,5 км всяка. След завършване на последната обиколка, продължава изкачването до Паничище - 10 км. Денивелацията е 660 метра. Разстоянието, което ще изминат състезателите е общо 100 км. Преди тях в района на хотел "Панорама", където ще бъде финала ще финишират любителите, а след тях са професионалистите. Организирали сме и други шосейни стартове в България, но тук хубавото е, че този участък Дупница-Сапарева баня и трасето са в много добро състояние, а знаем, че в цялата страна това е проблем", каза основният организатор Любослав Венков, който е познат като гласът на колоезденето по "Евроспорт".

Вторият ден са т.нар. критериуми, като се обхваща същото трасе, както миналата година в Дупница. Трасето ще бъде ограничено за достъп на МПС-та. Стартовете започват в 11 часа и около 14 часа се очаква да приключат, като финалът ще бъде на ул. „Св.Иван Рилски“.

От 14,30 часа е подготвен старт за най-малките деца от Дупница. Осигурени са предметни награди и за тях, а за първите три и медали.

„Ако трябва да бъда откровен ще призная, че интересът от професионалисти и отбори от цялата страна и близките страни ни изненада. Факт е, че първото издание на "Долчини къп" миналата година тук премина на изключително ниво и зрителски интерес, което безспорно повиши интересът, но проблемът е свързан с липсата на леглова база, каквато в Дупница липсва. 200 са местата, които успяхме да осигурим за отборите, като интерес не липсва и в момента. Но уви. За любителите нямаме ангажимент да осигурим настаняване, за тях записванията са до петък", заключи Венков.

Осигурен е и награден фонд в размер на 3 000 лева за призьорите. Организаторите отново обявиха нужда от доброволци, които да се включат в състезанието, като всички желаещи могат да заповядат до 12 часа на 18 май в Заседателната зала на Община Дупница за инструктаж и получаване на екипировка.

Накрая на пресконференцията, Венков подари оригинален екип с автограф на световната шампионка Талита Де Йонк, която се състезава за холандския "Ларес" и е спонсорирана именно от "Долчини".

Категориите на стартовете са за момчета, девойки, жени, юноши, любители, ветерани и професионалисти. Записванията за любителите продължава до петък оналйн на: http://cup.doltcini.com/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK