„Сърце в ремонт" - съпреживяно с ентусиазираната кюстендилска публика

Снимка: Infomreja.bg

В Кюстендил беше представена книгата на поета Ивайло Терзийски

В Кюстендил беше представена книгата „Сърце в ремонт” на известния български поет Ивайло Терзийски, който пристигна от Лондон, за да обогати почитателите с неговата вълнуваща поезия.

Ивайло Терзийски е роден в Плевен, живее в Англия, но успява между България и чужбина да идва на родна земя и да представя книгите си в различни градове на страната - в Русе, Разград, Пазарджик, Варна, София и сега в Кюстендил, под вълнуващия съпровод на пиано, изпълнен от известния кюстендилски пианист Павел Чавдаров.

Терзийски е носител на много национални литературни награди за любовна лирика, награди на СБП, като преди години печели и конкурса за Биньо Иванов в гр. Кюстендил.

Присъстващите се насладиха на изящното слово на Йвайло Терзийски на фона на нежната музика, излязла изпод пъргавите пръсти на виртуоза с клавишите, Павел Чавдаров. Тематиката в книгата „Сърце в ремонт” е любовта, която е най-красивото човешко чувство, но тук тя е издигната в култ и преклонение и се явява изключително картинно и естетическо преживяване.

Пълната зала слушаше притихнала и преживя спираловидното любовно чувство, от възход, летеж, до раздяла и разочарование, наситено с жизненонеобходима глътка ведрина и интерес, също като приказка за двама.

Ето едно кратко стихче за късната любов:

Тя идва в миг, не толкова възвишена,

Не тъй добра, неизлечимо късна.

Да ни спаси от вещи и излишества

И да смекчи коравата ни същност.

В нозете ни за кой ли път ще вземе

Да се пригали, като сляпо коте

И ще ни води в нощните подземия

С очите си избодени - Животът…

Или други строфи:

Отмини ме любов, отмини ме!

Тази преданост просто ме плаши,

И като гълъб спи на твоето име

На перваза на празните устни.

Тържеството беше организирано от ръководството на библиотеката – София Пейчева, и с помощта на Здравка Радичкова, член на литературния клуб „Веса Паспалеева”.

Присъстваха и голяма част от членовете на клуба като Биляна Попова, Радосвета Златева, Любляна Начева и др. Както винаги, от Петрич специално за случая беше пристигнала и поетесата адвокат – Петя Хантова, която не пропуска поетичните четения в Кюстендил и не само.

”Бездънната обич на сърцето се събира в изкуството и се допълва с тайнствената симбиоза. Голямата любов да не се ражда, защото е белязана с тъга, а ние двамата с Йвайло сме зоодия рак и тъгата ни отива", каза адвокат Петя Хантова.

Това бе тържество, отредено за сбъдване. Светът е толкова голям от сърцето на поета до присъстващите, като той се снима с всеки един поотделно. 

”Хубаво е поезията да се споделя, тя е като автотерапия, а най-хубавото място, на което съм бил, е осветено от божията благодат и това е Кюстендил”, каза Ивайло Терзийски.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK