Боян Петров не е открит в Лагер 2

Боян Петров, снимка: БГНЕС

Българският алпинист Боян Петров не е открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, съобщава БГНЕС. По-рано днес при облитане на хеликоптери, наети за спасителната операция, бяха забелязани под Лагер 2 две добре окопани палатки.

Надеждата беше той е да е в Лагер 2, тъй като на мястото има всички нужни пособия за оцеляване, според съобщения на екипа по спасителната акция в Хималаите. По-рано днес Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на Simrik Air и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал, посочи, че е имало подозрителни обекти и палатка в района на Лагер 3.

Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) излетяха два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери. 100 китайски спасители са ангажирани със спасителната операция по земя. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедиция, също продължават търсенето на Боян Петров.

Още вчера посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу обяви, че Китай е събрал около 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разделени в три групи. Спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайки алпинист и началник на тибетския автономен регион.

В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали много често високи планини, заяви посланикът. Жената, с която живее Боян Петров и от която имат дете, Радослава Ненова, написа в профила си във Фейсбук днес, че такива хора като Боян Петров трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях.

На страницата си Ненова публикува един от хиликоптерите, с които се извършва спасителната операция. Днес надеждата изглежда така... Вие всички направихте невъзможното възможно. Да, Боян е много оспорвана личност, уви тези дни и аз, но ако ги няма тези хора, как ще знаем че, земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта...

А, повярвайте ми, и за да се открие лекарство за рака, е нужна лудост и 100% отдаденост, написа още тя и добави - и както един човек беше написал, нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу, написа Ненова.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май в Хималаите. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK