Съюзът на производителите на ориенталски тютюни настоява за диалог с министър Десислава Танева

Снимки: Личен архив

Съюзът на производителите на ориенталски тютюн в Република България изпрати в писмен вид предложения за допълване на Закона за тютюна и тютюневите изделия до министъра на Земеделието и горите Десислава Танева.

Представителите на съюза настояват предлаганите от тях промени да влязат за обсъждане в комисията по земеделие и гори и да бъдат одобрени в пленарна зала при гласуването на новия закон, съобщи за „ИНФОМРЕЖА” председателят на сдружението Арбен Мименов, който е и кмет на община Сатовча.

Мименов коментира, че предложенията им са обсъдени обстойно и одобрени от производителите на ориенталски тютюни в България.

Те настояват промените да влязат в новия закон, а именно да има фиксирани срокове за изкупната кампания, предварителни договори за производство с фиксирани цени, както и срокове за раздаване на семена и амбалаж от фирмите.

Производителите на ориенталски тютюни в България настояват за клаузи и срокове, които до задължават фирмите изкупвачи до 30 януари на текущата година да сключват договори с производителите на базата на представено удостоверение от страна на индивидуалния производител, издадено от съответното дружество, в което членува.

Тъй като някой от фирмите си позволят да добиват хаотично семената от тютюните на производителите и след опаковане да им ги предоставят,от Съюза на производителите настояват и този сериозен проблем да бъде облечен в закон, за да се предотврати лошата кълняемост и хаотичната мешавица на сортовете в готовата продукция.

Искането гласи още, фирмите до 15 февруари да приключват с раздаването на семена и те да са само от сертифицирани производители.

Договорирането на минималните изкупни цени да става до 20 септември на текущата година, като задължителното условие е това да става между представители на търговските фирми, министерството на земеделието и съответните сдружения.

Фиксираният срок в закона за раздаване на кашони и чулове да е до 15 октомври, съобразно с добивите от декар за съответната сортова група.

За следваща реколта тютюн от Сдружението на тютюнопроизводителите настояват да бъдат приети внесените от тях допълнения, които да задължават фирмите до 30- ти октомври да представят на сдруженията и земеделското министерство своите минимални качествени изисквания по сортови групи, в най-малко четири класа, а не в три както беше до сега.

В предложението на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни са фиксирани като дати до 20 ноември индивидуалните производители да подават декларации по образец в общини или кметства с описание за количествата тютюн по сортове, декари и добив както и в срок до 30-и ноември на текущата година кметовете да предоставят на сдруженията и МЗХ заявените количества тютюн, които производителите желаят да отглеждат по сортове, декари и добив през следващата година.

Тютюнопроизводителите настояват закона да регламентира неплатимите количества да не надвишават 3%, тъй като някой фирми си позволяват напълно  и незаконно да завишават процента на неплатимите количества до 14%, с цел корпоративна печалба обясни, Арбен Мименов.

По негови думи сред производители се чуват и гласове за организиране на  протести пред парламента в защита на внесените искания, но на този етап такава нагласа в мнозинството тютюнопроизводители няма.

 

КОМЕНТАРИ

тютюнопройзводител13:56 - 24.01.2016
Тютюнът не може и не трябва да бъде под 20 лева за килограм.Това е задачата към управляващите.
dari20:50 - 22.01.2016
никакъв тютюн вече
eeeee20:28 - 22.01.2016
КАКЪВ ДИАЛОГ БЕ ПЕДАЛИ ИЗМРЯХМЕ ОТ ГЛАД НА 4 ЛЕВА ТЮТЮН
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK