Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва с инициатива за военните паметници

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

„По решение на ИБ на ОблС на СОСЗР и инициатива на областния управител Любомир Анчев в Кюстендилска област предстои проучвателна дейност за наличността и състоянието на военните паметници, регистрацията, картотекиране, възстановяване, изграждане на нови и тяхното опазване и поддържане, обяви председателят на ОблС на СОСЗР полк. Йордан Шишков.

Трима генерали уважиха разширеното заседание ОблС на СОСЗР в Кюстендил – ген. Топалов, председател на ЦС на СОСЗР, ген. Кендеров, председател на Контролната комисия и ген. Шопов. В работата на заседанието участваха областният управител Любомир Анчев, Иво Антонов, експерт „Военни паметници” към Министерството на отбраната, директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция” Васил Демиревски, директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички и др.

„Повечето от военните паметници се намират в добро състояние, като тези в Кюстендил и Дупница. От ремонтно-възстановителни дейности се нуждаят паметниците в селата Берсин, Богослов, Лелинци, Горна Гращица, Гюешево, Жабокрът, Слокощица и още в Невестинския и Треклянския район”, уточни Йордан Шишков.

„Гордея се че Общинският и Областният съвет на Съюза са изключително активни в отношението към поддържане на войнишките паметници в региона. Чрез кандидатстване по социални програми могат да бъдат осигурени работни места за хора, които да поддържат военните паметници. Областните управители от страната ще влязат в Национален комитет за честването на 100-годишнината от Балканската война”, подчерта областният управител Любомир Анчев.

Отговарящият за военните паметници към Министерството на отбраната Иво Антонов, заяви, че инициативите на ОблС на СОСЗР-Кюстендил относно военните паметници се прави за пръв път в страната и всички предложения ще бъдат разгледани от комисията.

Ген. Топалов получи албум с картините на Владимир Димитров-Майстора, по повод 70-годишният си юбилей. На деветима офицери от ОблС на СОСЗР бяха връчени почетни грамоти и документи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK