Съграждани на Вапцаров почетоха паметта му с венци и рецитал

Днес Банско сведе глава пред паметта на един от най-свидните си синове - Никола Вапцаров.

Днес Банско сведе глава пред паметта на един от най-свидните си синове - Никола Вапцаров.

С драматизация на стихотворението му "Писмо" започна програмата по честване на седемдесет и седем годишнината от разстрела му.

Залата в "Домът на изкуствата" с топлота посрещна всички желаещи да си спомнят думите, които поетът ни е оставил след себе си. Ани Дурчова, Елена Калайджиева, Ани Родина и Силвия Терзиева докоснаха присъстващите с изпълнението си и припомниха забравени чувства на скръб и гордост. Директорът на музей "Никола Вапцаров" Светла Барякова отбеляза датата по особено пламенен начин и покани кмета на Банско, който не опита да скрие вълнението си от чутото. Георги Икономов каза, че истинските поети се раждат и остават в народната памет със своите дела и наш дълг е да продължим спомена за тях.

С явна препратка към семейните корени и това, че родителите изграждат духа и характера на своя потомък бе открита изложба, представяща част от живота на Елена и Йонко Вапцарови, на които отбелязваме 50 и 80 години от кончините.

Официалното полагане на венци и цветя, беше огласено от любимата песен на поета "Ой, га ме видиш", а пластиката на танцьорите от Студио за съвременни танци "Фрийдъм"- Русе, дошли специално за събитието, превърна пространството пред паметника в жива картина на безпокойството преди разстрела.

Кметът и председателят на Общински съвет Банско, положиха венец с бели цветя, символ на скръбта на стотиците хора, които бяха на площада днес. Много граждани с цветя извървяха мълчаливо стъпките до мемориала и отдадоха почитта си към великия поет.

 

КОМЕНТАРИ

грамотни неграмотни09:23 - 24.07.2019
отбелязване, а не честване на 77 години от разстрела на Никола Вапцаров. Човек ще си помисли, че се радвате че е разстрелян!!! Така ли е, ИНФОМРЕЖА????
Код за сигурност, въведете кода 2xd
loading...