Съединението прави силата, а паркетът "разделя" родителите. Първокласниците в Бачево ще бъдат в ремонтирани класни стаи

Снимка: Infomreja.bg

Читатели на ИНФОМРЕЖА сигнализираха за „нехайството на Община Разлог към селските учебни заведения“ след наша статия за ремонтираните детски градини в град Разлог.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методи“ в с. Бачево родителите са „длъжни“ да ремонтират класните стаи на децата си. „Длъжни“, не по поръка на директорката, а защото сами виждат нуждата от обновяването.

Родители на първокласници и петокласници събират събират суми от около 50 лв., наемат майстор и започва ремонтът. Боядисване, смяна на паркет дори, за да може техните деца да са на уютно в следващите три години.

Училищното настоятелство не принуждава никой от родителите да полага тези усилия – финансови и физически, ала и не ги възпира. Бюджетът е твърде малък и въпреки желанието и усилията на директорката, цялостен ремонт училището не може да направи.

На родителските срещи преди началото на всяка учебна година относно ремонта обръщението към родителите е „Знаете, че трябва…“.

Това се е превърнало в традиция и независимо от някои неодобрителни слова, всички родители дават пари, а след това и почистват стаите.

Шокиращото е, че няма и действащ физкултурен салон. Помещението стои заключено и е пред разпад. Спортните занятия децата провеждат при добро време навън – в училищния двор, а зимата – в класните стаи. Там импровизират часа по ФВС.

Училището има делегиран бюджет заради малкия брой ученици.

Положението в детската градина в Бачево не е същото. Тя е ремонтирана и с прекрасни условия за малките.

Лично директорката сподели, че са предложили на родителите освежаване на класната стая. Проблемът обаче идва от „един паркет“. Някои от по-инициативните млади майки държали боядисаното дюшеме да бъде заменено с паркет. „В което няма нищо лошо“, сподели директорката.

Паркетът обаче струва повече пари, които училището е непосилно да поеме. Това наложило родителският комитет да се организира, да събере сумата и да започне подмяната. Конфликт е възникнал между родителите, а не между институцията и родителите. Някои майки не са искали да дадат 10-15 лв., тъй като нямат финансовата възможност.

Училището е на делегиран бюджет, което означава само да си „управлява парите“. Миналата година се е наложило Община Разлог да отпусне 6 000 лв. безлихвен заем на училището, за да може да се погасят заплатите на учителите за декември. А просветителите, които са с повече от 30-годишен стаж, не получават премии за празниците, отново заради дефицит в бюджета.

Въпреки всичко директорката Соня Кулинчева поясни, че не се правят компромиси с отоплението и че подкрепя една нова инициатива на майките. Тазгодишните 15 първокласници ще бъдат с униформи по предложение на родителите им, които сами са заплатили за дрехите.

„Ахилесовата пета“ за бачевското училище остава физкултурният салон, признава Кулинчева.

Тя си обяснява недоволството на някой майки, с това, че те искат децата им да бъдат в по-модерни класни стаи. Те дават пример със санираните училища в Разлог, които обаче са по проект на общината!

От друга страна Община Разлог не може да помогне така категорично на училището отново заради делегирания бюджет. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK