Съдът върна на работа учител, уволнен след сигнал за злоупотреби в Гимназията по строителство в Благоевград

Съдът възстанови на работа уволнения учител, снимка: Infomreja.bg, архив

Съдът отмени уволнение на учител в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград, отстранен от работа зради сигнал до прокуратурата за финансови злоупотреби от страна на училищното ръководство.

Преподавателят по физическо възпитание и спорт Васил Мурджов остана на улицата, след като сигнализира държавното обвинение и настоя за проверка на разходването на публични средства в школото. Директорката Дочка Караджова прие, че по този начин учителят, който е и синдикален лидер в учебното заведение, уронил престижа на гимназията и му наложи най-тежкото дисциплинарно наказание.

Той обаче оспори заповедта в съда с мотив, че като председател на синдикалната организация в гимназията бил длъжен да следи финансовото състояние, като проблемите му започнали след като подал сигнал до прокуратурата. Преподвателят изнесъл данни злоупотреби при разходването на държавни средства от училището при извършване на ремонт, закупуване на консумативи, залагане на капиталови разходи и изписване на същите като разходи за текущи ремонти в пера, чрез което се укриват финансови средства, както и събиране на такси от учениците под формата на дарение за общежитието за подобряване на материалната база.

Макар че образуваната в прокуратурата преписка открила само административни нарушения и приключила с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство, директорката била категорична, че Мурджов е оклеветил школското ръководство и уронил престижа на гимназията. Затова първо му наложила наказание „забележка“, след това „предупреждение за уволнение“, а накрая прекратила трудовия му договор.

Мурджов атакува заповедта в съда с мотив, че е незаконна, тъй като не е спазена процедурата от Кодекса по труда за изслушване или приемане на писмени обяснения. Освен това в документа не се съдържали конкретните факти и обстоятелства, на които се основава работодателят, даващи основание да се прекрати трудовия договор. Липсва ясно и точно описание на претендираните нарушения на трудовата дисциплина след като е депозирал сигнал до Районна прокуратура-Благоевград.

В крайна смета съдът реши, че преподавателят не е нарушил трудовата дисциплина и няма нищо общо с уронване на доброто име на гимназията.

Съдия Атанас Иванов прие, че лоялността не означава евентуално съучастие на работника с работодателя в извършване на административни нарушения. Лоялността означава коректност, доверие, уважение и търпимост в отношенията между работник и работодател. Васил Мурджов е действал в интерес на училището, тъй като предизвиквайки проверката, са констатирани административни нарушения, които при липсата на такава проверка биха довели до извършване на престъпления и чрез този сигнал и последвалите няколко проверки е елиминирана тази възможност. Затова в никакъв случай даването на гласност на проблемите в едно училище през погледа на един синдикален деец не може да се приеме за нелоялно отношение към работодателя, категоричен е съдия Атанас Иванов.

Въз основа на тези мотиви той отмени заповедта за уволнение на Васил Мурджов и го възстанови на работа. Професионалната гимназия по строителство, геодезия и архитектуара ще трябва да изплати на учителя 2322 лева обезщетение за времето, през което е останал без работа от 3 юни до 21 август.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK