Учителка осъди директора на ДГ "Веса Баракова" в Слащен да й изплати 3 307 лв. обезщетение

Снимка: Infomreja.bg, архив

Детската учителка Д. К. Т. от сатовчанското село Слащен спечели дело срещу бившия си работодател - Милена Буковинова, директор на местната ДГ “Веса Баракова“.

Районният съд в Гоце Делчев, след прецизно и обстойно разглеждане на исковата молба на учителката, отхвърли като неоснователни исковете й да бъде признато за незаконно уволнението й и да бъде отменена заповед от 01.09.2017 г. на директора Милена Буковинова, както и Д. Т. да бъде възстановена на предишната длъжност.

Искът на ищцата Милена Буковинова да й заплати обезщетение за времето, през което е останала без работа поради незаконното й уволнение в размер на 6 020.04 лева, ведно със законната лихва, също бе отхвърлен от магистратите.

Според решението на съда в Гоце Делчев, старши учителят Д. Т. няма да получи и сумата от 940 лева, представляваща стойността на неизплатените й пари за работното облекло за 2015, 2016 и 2017 г.

Съдебният състав обаче се произнесе детската градина в Слащен да заплати на учителката 2 006.68 лева обезщетение за неспазен срок на предизвестие. ДГ "Веса Баракова" е осъдена още да заплати на старши учителката 970,61 лева, колкото е стойността на неизплатеното увеличение на основната й работна заплата за длъжност „старши учител“, на основание Наредба № 1 от 04.01.2010 г., за периода от 01.11.2014 г. до 01.09.2017 г., като съдът отхвърли категорично като неоснователен иска над присъдения размер.

От друга страна, магистратите осъдиха директора на детската градина плюс общата сума от 3 307 лв. обещетение за неспазен срок на предизвестие и неизплатеното увеличение на основната работна заплата за длъжност „старши учител“, да заплати на учителката и сторените по делото разноски от 250 лв. и обратно - Д. Б. да плати на Милена Буковинова сумата от 450 лева, представляваща сторени от нея разноски по делото.

Директорката на детското заведение в сатовчанското село ще поеме държавната такса по уважените искове на ищцата в размер на 130.27 лева, както и разноските на Районен съд-Гоце Делчев, за възнаграждения на вещи лица в размер на 697 лева.

Решението на съда може да се обжалва с въззивна жалба пред Окръжен съд-Благоевград, в двуседмичен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK