Кметът на Дупница с искане четири обекта да станат архитектурни забележителности от национално значение

Снимка: Infomreja.bg

Крепостта "Кулата", "Джамията", "Часовниковата кула" и бившият "Младежки дом" да станат архитектурни забележителности от национално значение, иска в писмо до Министерство на културата кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев.

С промяната на статута им от местно в национално значение, ще се даде възможност на Общината да осигури много по-лесно и повече средства за възстановяването им, тъй като собственото участие за финансирането от местния бюджет ще бъде в пъти по-малко.

За Часовниковата кула и ремонтът й с прилежащите части, Община Дупница кандидатства за финансиране по трансгранично сътрудничество, за "Джамията" до дни ще бъде обявена поръчката за изпълнител, който да я възстанови като средствата са изцяло от местния бюджет.

"Поискали сме да бъдат определени границите, режима на опазване и статута на другa забележителност "Свети Спас" край село Червен брег като недвижим културeн обект.

В следващия етап ще бъде подаден Аракчийски мост също за паметник от национално значение, което да ни даде възможност за финансиране впоследствие, с което да го възстановим. Очакваме да направим среща по темата и предложенията ни в културното министерство", коментира инж. Чимев. 

Жителите на община Дупница могат да предлагат сгради и терени, които да бъдат определени като недвижима културно-историческа ценност като запишат и мотивите си за това. Предложенията да се изпращат на [email protected].



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK