Съдът в Сандански пръв въведе плащане на такси чрез банкомати

Димитър Узунов, снимка: РС - Сандански, архив

От днес плащането на съдебните такси в Районен съд – Сандански може да се осъществява и чрез пос-терминални устройства. До момента плащането на една съдебна такса ставаше единствено чрез банката, обслужваща съда, която начисляваше и комисионна за превода.

По този начин съдебната услуга се оскъпяваше – така например за една съдебна такса от 5 лева, каквато е таксата за издаване на свидетелство за съдимост, гражданите реално плащаха по 8 лева.

В РС - Сандански са монтирани три пос-терминални устройства – в деловодството, в служба „Архив“ и в бюро „Съдимонст“, съобщиха от съда в курортния град.

Освен поевтиняването на съдебните такси, ползването на банкомати ще подобри и обслужването на гражданите с отпадането на досадното ходене до банката и представяне обратно на платежния документ в съда.

Доставчикът на пос-терминалните устройства съобщи, че РС - Сандански е първият съд в страната, който е поискал плащането на държавните такси да стане по този модерен начин. От фирмата признаха, че съдът в Сандански е изобщо първото бюджетно учреждение в страната, което въвежда този авангарден начин за плащане на държавни такси, като се надяват и други съдилища да последват примера на магистратите в Сандански.

Председателят на съда Димитър Узунов коментира, че тази стъпка е изцяло в интерес на гражданите и техните процесуални представители – от една страна съдебните такси ще поевтинеят, което не е никак маловажно в условията на криза, и второ – ще доведе до икономия на време.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK