Съдът в Гоце Делчев потвърди 60 000 лева глоба на ЧЕЗ за нередовни електромери в Дебрен

Снимка: ЧЕЗ, архи

Районният съд в Гоце Делчев потвърди три наказателни постановления на обща стойност 60 000 лева, постановени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ на електроразпределителното дружество „ЧЕЗ -България" за открити в гърменското село Дебрен нередовни електромери. 

И трите акта на комисията са за по 20 000 лева. Решенията на магистратите, потвърдили солените глоби за дружеството, подлежат на обжалване пред Административния съд в Благоевград в 14-дневен срок.

ДКЕВР е наложила голямата имуществена санкция на обща стойност 60 000 лева на енергодружеството за това, че на 26 март 2014 г. при извършена проверка от длъжностно лице на електромерни табла в Дебрен, както и на средства за търговско измерване, монтирани в тях, е установено, че три електромера са с година на производство 2007 г. и с последна метрологична проверка от същата година. Това доказало, че въпросните електромери са с изтекъл срок на последваща проверка, която не е била направена от служителите на електроразпределителното дружество, отговарящи за Дебрен. 

Проверяващите от ДКЕВР установили в Дебрен тотално занижен контрол на електромерите, с което служителите на ЧЕЗ са създали умишлено или не предпоставки за злоупотреби от страна на потребителите.

От събраните писмени и гласни доказателства съдът е установил още, че актовете за установяване на административното нарушение са съставени от Б. Б. – главен експерт в отдел “Контрол и решаване на спорове – електрически мрежи, търговия и пазари" при ДКЕВР. Според съдийския състав, експертът е отразил коректно и в трите наказателни постановления установените от него самия нарушения при извършената на 26 март 2014 г. проверка, на база на което е била наложена и общата имуществена санкция от 60 000 лева, която „ЧЕЗ-България" АД оспорва в съда.

Защитата на енергодружеството пледира в съдебна зала за отмяна на паричната санкция поради допуснати неточности при съставянето на постановленията и административни грешки, които доводи съдията по делото Мария Карагьозова отхвърли и потвърди наложените глоби като основателни. 

В Гоцеделчевско все по-често вече се говори за злоупотреби и поголовна кражба на електроенергия от частни лица и фирми. Нарушенията се извършвали не без знанието и помощта на служебни лица, които срещу заплащане въртели електромерите на абонати, за да плащат по-малки сметки. 

От друга страна пък мтожество потребители на електроенергия от региона се оплакват, че от няколко месеца сметките им набъбнали с повече от 20 лева на месец при абсолютно същата консумация на електроенергия преди този период, за което се подготвят жалби до електроразпределителното дружество, ДКЕВР и съда. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK