Съдът се произнесе. Тумбе и Гъри от Банско отиват в затвора за година

Снимка: bfski.com

Окръжен съд – Благоевград, призна за виновни служителите на ски писта - Георги Попов, известен като Тумбе, и Любен Дурчов, познат под псевдонима Гъри. Двамата са обвинени в немарливо изпълнение на служебни задължения, довело до смъртта на скиор - престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс.

Към февруари 2014 г. двамата подсъдими били служители в „Юлен“ АД - дружество с предоставена концесия върху територията в Национален парк „Пирин“ за изграждане на „Ски – зона с център гр. Банско“. На територията му била изградена система за изкуствен сняг, като в зоната на ски писта „Балканиада“, отляво по посоката на движение на скиорите, били разположени четири съоръжения за изкуствен сняг.

Попов заемал длъжността „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите в „Юлен“ АД, а Дурчов - „Отговорник ски патрул“. Съгласно вътрешната организация за работа на дружеството, с длъжностни характеристики, им било вменено задължение да следят за обезопасяването на ски пистите. Всяка сутрин те следвало да проверяват тяхното състояние, както и наличието на знаци и табели на определените за целта места. При необходимост те трябвало да поставят допълнително обезопасителни мрежи, дюшеци, колове или знаци, вследствие на възникнали нови обстоятелства.

На 02.02.2014 г. Попов и Дурчов били на работа. Въпросното оръдие за сняг не било обезопасено и в съответствие с изискванията за експлоатация и поддръжка. Въпреки това, обвиняемите не спазили задълженията им по длъжностните характеристики и действащата нормативна уредба - ПМС от 2005 г. за тази категория писти. Двамата не предприели каквито и да било действия, с които да не допуснат застрашаване на здравето на служителите и скиорите.

Около 10 ч. по ски писта „Балканиада“ се спускал А.А., който приближавайки необезопасеното оръдие за сняг, се отклонил вляво и пропаднал в изровена част от снега около него. В резултат на това скиорът си ударил главата и гърба, вследствие на което получил черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна такава. Въпреки оказаната му медицинска помощ, пострадалият А.А. починал.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна, предвид травматичните увреждания на мозъка и кръвозагубата, които се дължат на удари на тялото върху неподвижен твърд, тъп предмет.

Изготвената на досъдебното производство тройна техническа експертиза сочи, че машината за изкуствен сняг се намирала в зоната на ски пистата и в близост до метален стълб на седалковия лифт. Това е място, граничещо със самата ски писта и само по себе си е опасно за спускащите се скиори и сноубордисти. Според експертите, тази ситуация изисква задължително мястото (оръдието) да бъде обезопасено с мрежи и дюшеци. Използването на тези средства предпазва каращите в съответната зона, като ги предупреждава и не позволява преминаването им в непосредствена близост до нея, като дори в случай на удар, значително намаляват последствията от него. Съоръжението за изкуствен сняг е следвало да бъде покрито с предпазни дюшеци, които да започват от снега и да бъдат на височина – приблизително на човешки ръст. В зависимост от посоката на движение на скиорите над съответното препятствие, на достатъчно разстояние e трябвало да бъде поставена и предпазна мрежа, която допълнително да подсигури и навреме да пренасочва идващите скиори.

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до смъртта на скиор, подсъдимите Попов и Дурчов са осъдени на по една година „лишаване от свобода“ с изпитателен тригодишен срок.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

 

Снимка: bfski.com

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK