Съдът потвърди избора за кмет в Кюстендил

снимки: Нора Василева, infomreja.bg

Административният съд в Кюстендил потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избора на Петър Паунов за кмет на Община Кюстендил. Делото бе заведено от БСП, а адвокат Мая Шишкова поиска изборите да бъдат касирани, заради многобройните нарушения на изборния кодекс. Като аргументи тя изтъкна установените нарушения в секция 93 в село Коняво, прозрачността на бюлетините, по-ранното приключване на изборния ден, въпреки че пред секциите е имало желаещи да гласуват. Тя изтъкна и липсата на протоколи от 78 секционни комисии, както и доказаното вече изнасяне и попълване предварително на бюлетини пред секциите.

Адвокат Нели Икономова, която представлява кмета Петър Паунов, заяви че няма основания вотът за избор на кмет да бъде признат за недействителен. Според нея представените доказателства не са достатъчни, за да се приеме че вотът на избирателите в Кюстендил е подменен. Съдът отхвърли жалбата на БСП като неоснователна. Решението може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

"Нарушенията на изборния процес не са съществени и вотът на избирателите не е подменен. Петър Паунов е получил повече от половината от действителните гласове", пише в мотивите за решението на съдия Галина Стойчева. Относно жалбата за прозрачността на бюлетините, съдът счита, че динамиката в изборния ден не е позволила на членовете на Секционните избирателни комисии да се вглеждат в бюлетините и тайната на вота не е нарушена. Като неоснователни се определят твърденията на жалбоподателя, че има слепени бюлетини и такива, които са били предварително попълнени.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK