Съдът отмени глоба от 3000 лева на кмета на Хаджидимово

Снимка: Infomreja.bg

Районният съд в Гоце Делчев отмени наказателно постановление № 1-13 от 31.10.2017 год., подписано от директора на Басейновата дирекция в Благоевград. Според постановлението е наложена глоба от 3000 лева на кмета на община Хаджидимово, Людмил Терзиев, за установени от служители на Дирекцията по време на проверка по сигнал две нерегламентирани сметища край хаджидимовското село Блатска.

Решението на съда може да се обжалва с касационна жалба пред Благоевградския административен съд в 14-дневен срок от деня на получаване на съобщението. С жалба, депозирана в съда, в която се излагат съображения за допуснати процесуални нарушения, Людмил Терзиев обжалва наказателното постановление, което в крайна сметка бе отменено.

Глобата на управника е била наложена за това, че на 24.04.2017 г. след проверка било установено, че кметът в качеството му на отговорно лице по чл. 19, ал 3, т. 15 от Закона за управление на отпадъците не е предприел мерки за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, с което са създадени незаконни сметища.

Едното незаконното сметище било с площ от 2 дка, покрито с битови отпадъци - хартиени и картонени опаковки, автомобилни гуми, дрехи, пластмасови и стъклени опаковки (бутилки и буркани) и строителни отпадъци (тухли, керемиди). То се намирало по пътя за село Блатска, преди моста за река Места.

Служителите са установили и още едно по-малко нерегламентирано сметище, намиращо се в дясно на пътя след село Блатска в посока с. Абланица на площ от 3 кв. м.

От проверяващия орган било дадено предписание на кмета Терзиев за почистване в срок до 08.05.2017 г. Впоследствие от община Хаджидимово е било поискано удължаване на срока, тъй като не е успяла да извърши почистването. Срокът е бил удължен. На 16.06.2017 г. със свое писмо общината е уведомила Басейнова дирекция, че сметищата са разчистени. Въпреки всичко на Терзиев била изпратена покана да се яви на 06.07.2017 г. в Дирекцията за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Поради неявяването на градоначалника на посочената дата, му бил съставен акт с глоба от 3000 лева, който му бил връчен чрез Районно управление на МВР в Гоце Делчев.

При разглеждане на казуса в съдебна зала съдът установи, че Басейнова дирекция при съставянето на акта и издаването на наказателното постановление е допуснала три съществени нарушения на процесуалните правила заедно с неясноти, които затрудняват жалбоподателя при осъществяване на правото му на защита.

С оглед на това, съдът постанови отмяната на наказателното постановление срещу Людмил Терзиев, който няма да заплати и наложената му глоба от 3000 лв.

 

 

КОМЕНТАРИ

ляски08:30 - 24.01.2018
Този боклук е за затвора.Какво са 3000 лв. за него.Тоя крадец ограби всичко в общината.
Хххх22:33 - 23.01.2018
Всички кметове са като депотатите с имунитет.Босове на местно ниво и феодали.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK