Съдът окончателно пусна АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Снимка: АПИ

Върховният административен съд е отхвърлил жалбите срещу Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, пише "Труд".

Информацията е, че тричленен състав на ВАС е отхвърлил с окончателно решение жалбите на две физически лица и на сдружение "За земята - достъп до правосъдие" срещу решение № 3-3/2017 г. от 19.10.2017 г. за ОВОС на министъра на околната среда и водите.

"С решението е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала "Струма" по Източен вариант Г 10.50.", посочват от съда.

Източният вариант разделя движението по магистралата на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. Едното ще води в посока Гърция и ще минава по сегашния път през Кресненското дефиле, който ще бъде ремонтиран. Обратно към София трасето ще минава по Кресненското плато.

С решението си, което според последните промени в закона е окончателно след първа инстанция, когато става въпрос за инфраструктурни проекти от национално значение, ВАС поставя край на жалбите на организациите от коалицията "За да остане природа в България".

Близо 15 години те саботират изграждането на аутобана през пролома със съдебни процедури. Отделно непрекъснато пращат доноси до Брюксел, където клеветят България, че не спазва европейското екологично законодателство. Въпреки клеветите Постоянният комитет към Бернската конвенция, който следи за спазването на екозаконодателството в страните-членки на ЕС, не отваря наказателна процедура, тъй като няма причина.

След постановеното от съда вече няма пречка цялата АМ "Струма" да бъде завършена до 2022 година, което е крайният срок. Ако аутобанът, част от Паневропейски коридор номер 4, свързващ Германия и Гърция, не бъде готов след 4 години, страната ни ще трябва да върне всички пари от европейското му финансиране - над 1.5 милиарда лева.

 

КОМЕНТАРИ

Иван23:17 - 24.05.2018
Към ЗАПОЗНАТ, Ей малоумник по новите законодателни промени за инфраструктурни проекти от национално значение няма петчленен състав, решението на тричленния състав е окончателно така че ако искат могат да се жалват пред Господ само
REDvayler15:42 - 24.05.2018
Запознат, ВаЗ не знам от къде ти е запознато, но ВАС е последна инстанция, включително в 3 членен състав - бягай да се запознаеш с процедурата, преди да пишеш. Поздравления за съдебният състав, който е постановил този правилен и законосъобразен акт! :)
запознат15:37 - 24.05.2018
ама не сте познали след тричленката във ВАЗ има и петчленка / петчленен състав на ВАЗ/ , който е окончателен - така , че тези могат да обжалат на още една инстанция - тъпи журналя ,ограмотете се малко - може още да се обжалва
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK