Скандал за игуменското място в манастира „Благовещение“ край Копиловци

Снимки: Infomreja.bg

Над 300 човека застанаха зад изгонения отец Касиян

Пореден скандал за игуменското място възникна днес в манастира „Благовещение“ край кюстендилското село Копиловци. Хора от селото, начело с отец Касиян, поискаха той незабавно да бъде възстановен на поста, тъй като за тях той е единствения легитимен игумен.

Заради събралото се множество и размяната на обиди, братята и новият игумен, отец Климент, бяха затворили вратите на храма, за да не се стигне до ексцесии в манастира.

„За съжаление създадохме съблазни сред хората, вместо да бъдем пример. Аз направих всичко възможно, за да има мир, но канона и моята съвест на духовник, както и висшестоящата ми църковна власт, повеляват аз да се завърна като игумен на манастира. Братята са запознати с канона, но друг е въпросът до колко те изпълнят това. Тези хора са дошли в манастира 2007 – 2008 г., а някои и след това. Аз съм в манастира от 1979 година, има история и предистория на самия манастир. Борбата започна от преди 15 години, докато ние получим разрешително за строеж на манастира. В момента са събрани над 300 подписа в моя подкрепа и аз не съм агитирал никой“, обясни отец Касиян.

Той казва, че идеята за манастира е идея на цялото братство, като той се издига на семейната земя на Касиян. Част от терените са закупена в последствие и игуменът като духовник по устав няма право да има собственост. Именно поради тази причина той прехвърля част от имотите на братята, които по Закон стават съсобственици. „Сега монасите като претендират за собственост питам те монаси ли са? Просто се обезсмисля тяхното идване в манастира“, посочва още Касиян. Той уточни, че „Благовещение“ е разположен на около 9,5 декара площ, което се явява двора на манастира, прилежащите земи пък са над 100 декара.

От своя страна братята бяха категорични, че са се разграничили от отец Касиян и то публично. Те показаха писмо, в което самият тогавашен игумен посочва, че е „паднал“. „Това, което се случва в момента е една демонстрация. Целта на всичко това, което се прави е отец Касиян да се реабилитира. Той самият се отказа от поста си. Ние го пускаме в манастира, но не и като игумен. Такъв имаме събран на църковен съвет от всички нас – братята, и това е отец Климент. Отец Касиян е отстранен от длъжността си заради допуснати от негова страна духовни престъпления. Единствения начин, по който той може да пребивава в манастира е като монах в покаяние“, коментираха братята от манастира в Копиловци.

Те посочиха, че тежките канонични престъпления са свързани с това, че манастирът се отделя от Гърцки синод. След което отец Касиян в търсене на епископ попада на фалшиви духовници, които ръкополагат игумена в епископ. „Той служи като епископ около месец и след това каза, че тези хора са фалшиви и си съблече самоволно епископското расо. Това е светотаство. После ходи и до Канада и там му казаха, не съм ти епископ, не мога да ти го налагам, но от тук нататък ти може да си монах на покаяние. Тогава той дойде събра всички и каза, че се съобразява с препоръката на епископа и отива на покаяние“, обясниха още братята.

Отец Касиян категорично заяви, че ще отстоява позицията си на игумен с цената на живота си, тъй като го възприема като християнски дълг. „Ако чуете, че аз съм убит, да знаете причината за това“, загатна отецът.

Манастирът „Благовещение“ край Копиловци не е част от Българската православна църква и следва не официалния църковен календар у нас, а светоотеческия, по който се водят православните в Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Йерусалим, манастирите на Света гора и някои гръцки самостоятелни църкви. Братята от "Благовещение" са известни и като старостилци - те не признават смяната на календара през 1968 год. и празниците, които отслужват се разминават с тези в останалите храмове в страната. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK