Шефът на РЗИ в София подаде оставка

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването приема оставката

Шефът на РЗИ в София подаде оставка.

В прессъобщение от Инспекцията се съобщава:

В проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка.

Министърът на здравеопазването приема оставката.

През изминалата седмица РЗИ-София се оказа в центъра на два COVID скандала на най-високо равнище в държавата, пише бТВ.

Премиера Бойко Борисов и президентът Румен Радев бяха контактни със заразени и след като тестовете им бяха отрицателни, здравните власти им свалиха карантината. Впоследствие Борисов се оказа заразен, а Радев е с отрицателен тест.

Новината за оставката на Пенчев идва, след като вчера bTV отправи въпрос до Министерството на здравеопазването съгласно кой нормативен текст е прекратена карантината на Борисов и Радев.

Ето и отговорът на Министерството на здравеопазването:

„От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина. Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява“, обясняват от ведомството.

„Съгласно действащата Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява. Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок“, поясняват още от ведомството.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK