Председателката на Апeлaтивен съд - София, незаконно си е разпределила дело за 102 млн. лв.

Съдия Даниела Дончева © Юлия Лазарова

Миналия октомври Милен Василев, съдия в търговската колегия на най-големия апелативен съд в България - софийския, решава да закачи гневно писмо на таблото в коридора на съда. В него той обвинява в пряк текст председателката на съда Даниела Дончева в действия със "силен корупционен мирис".

Половин година по-късно Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) на практика потвърждава изложената от съдия Василев фактология и потвърждава, че в съда, който е втора инстанция на търговските спорове в цяла Западна България, е имало грубо погазване на принципа за случайно разпределение на делата. Това става ясно от акта за проверка, с който "Капитал" разполага.

Проверката от инспектората започна, след като заявлението на съдия Василев достигна (против неговата воля) до медиите. Отделно от това съдия Дончева подаде сигнал до главния прокурор и ИВСС с искане за проверка.

Поводът за заявлението на съдия Василев е конкретно дело, което му е било разпределено случайно. Става дума за търговски спор с материален интерес от 102 млн. лв., в основата на който стои сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" в София. Според съдията, който излага подробна фактология за събитията, председателката на съда е проявявала интерес към делото и именно заради това е издала заповед, с която е иззела всичките му дела.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", написа тогава в писмото си съдия Василев, което завършваше с думите: "Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение".

Инспекторатът констатира общо пет нарушения, извършени от съдия Дончева. Първото е за това, че без да има основание, е издала две заповеди в края на септември 2017 г., с които на практика е иззела дело на нейна колежка и е влязла вместо нея в съдебното заседание.

Второто нарушение e сходно - без да има необходимост и без да има това правомощие, е иззела всички дела, разпределени случайно на съдията Милен Василев. Следващото нарушение, констатирано от ИВСС, е, че без основание е издала заповед, с която е разместила случайно разпределените дела на двама съдии в гражданската колегия на Софийския апелативен съд.

Според инспектората съдия Даниела Дончева неправомерно е утвърдила вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат, след като на случаен принцип е избран съдия, той да бъде сменен с друг, нарочно посочен от разпределящия.

Последното нарушение, което ИВСС открива, е, че издавайки заповед, с която сама се е преместила от гражданската в търговската колегия на съда, тя е нарушила заложения в Закона за съдебната власт принцип на съдийското самоуправление, който предвижда решенията за разпределението на съдии по отделения, броят им и специализацията да става с решение на общото събрание на съдиите от съответния съд.

"Описаните по-горе действия на председателя на САС съдия Даниела Дончва представляват неизпълнение на други служебни задължения и покриват състава на дисциплинарно нарушение" пише в акта на ИВСС.

От съда отговориха на "Капитал", че съдия Дончева е подала възражения срещу констатациите в акта, като срокът за отговор на ИВСС не е изтекъл и актът още не е влязъл в сила. След като това се случи, ИВСС ще може да внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Даниела Дончева.

След като заявлението на съдия Милен Василев достигна до медиите, срещу него започна атака от изданията, собственост или обгрижващи интересите на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. В серия неподписани публикации в издания като "Блиц", "Труд" и "Правен свят" съдия Василев беше обвинен най-общо в задкулисна атака срещу Даниела Дончева, мотивирана от председателя на ВКС Лозан Панов, който щял да се отблагодари, командировайки съдията във върховния съд.

Даниела Дончева беше назначена за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предишния състав на ВСС. Преди това мнозинството на съвета на два пъти демонстративно отхвърли кандидатурата на съдия Нели Куцкова, срещу която се беше изказал публично и премиерът Бойко Борисов. Нели Куцкова беше единствен кандидат и срещу нея нямаше нито едно отрицателно изказване по време на обсъжданията в съвета, но тя не получи необходимата подкрепа от 13 гласа.

Съдия Дончева беше подкрепена от кръговете около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев. /Капитал/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK