Разкриха нелегален цех, опаковал тютюн като котешка храна и консерви боб и домати

Снимка: Митници

Нелегален цех за рязане на тютюн разкриха митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” на Митница Столична.

При проверка в района на Нови Искър, извършена на 29.12.2018 г., митническите инспектори установяват, че в едно от помещенията на складова база е оборудван цех за рязане и обработка на тютюн.

На място е открито професионално оборудване - машини за рязане, вани за овлажняване на тютюна и машина за ароматизиране.

Освен известно количество ненарязан тютюн и тютюн в процес на преработка, митническите служители откриват и вече опакован тютюн, както и празни опаковки. Според откритите на място материали, след обработката тютюнът се опаковал в чували, етикетирани като котешка храна, или в консервени кутии с етикети на консервирани домати или боб. Разпространението на тютюна вероятно е извършвано  чрез пратки.  Техниката на обработка, включваща ароматизиране, подсказва, че на следващ етап тютюнът вероятно е смесван и със сиропи с цел да се използва като тютюн за наргилета.

Наред с това на място са установени и празни опаковки  за тютюн, брандирани с името на известна марка тютюн за пушене, както и множество цигарени филтри и хартиени тръби за цигари.

Процесът по обработката на тютюна се е осъществявала при лоши хигиенни условия, без да се спазват технологичните изисквания при производствената манипулация на суровия тютюн, което крие потенциална опасност за здравето на потребителите.

Общото количество на откритите и иззети акцизни стоки е 228 кг. Иззети са и всички машини и съоръжения, послужили за незаконното производство, като машина за рязане, машина за варене /вана/, машина за затваряне на консерви, центрофуга, горелка, поточна линия  и др.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Столична под надзора на Районна прокуратура София. Работата по случая продължава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK