Съдят мъж за незаконно държане на ценни антични монети

Снимка: Infomreja.bg, архив

Благоевградската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Е. Тошков, обвинен в извършване на престъпление по чл. 278, ал. 6, изр. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс – незаконно държане на повече от три археологически обекта. 

През март 2015 г., в резултат на оперативно-издирвателните мероприятия във връзка с извършена кражба, при обиск на Е. Тошков наред с личните му вещи полицейските служители установили наличие на седем броя старинни монети.

Те били доброволно предадени от него, като в протокола той собственоръчно написал, че закупил монетите от Република Македония. Впоследствие, при разпит в качеството на обвиняем, той обяснил, че ги намерил в дома на негов починал вече родственик, без да посочва кой именно. 

В хода на разследването е установено, че обвиняемият не е отправял искане за идентификация и регистрация на откритите у него археологически обекти. Той съзнавал, че старинните монети представляват публична държавна собственост, но въпреки това не извършил необходимите процедурни действия, предвидени в закона за този вид вещи. 

От заключението на изготвената нумизматична експертиза за установяване автентичността на предадените старинни монети е видно, че те са движими културни ценности с научна стойност, съгласно Закона за културното наследство. Те са и археологически обекти по смисъла на същия закон. Общата пазарна оценка на описаните в експертизата медени римски и византийско монети възлиза на 195 лева. 

Според чл. 2а от ЗКН, културните ценности, археологическите обекти, произхождащи от територията и акваторията на Република България, са публична държавна собственост, поради което подлежат на идентификация и регистрация по надлежен ред. 

Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия, незаконно държал ценни археологически обекти. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години и глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK