Съдят двама служители на ЧЕЗ за смъртта на малкия Ангел от Копривлен

Снимки: Infomreja.bg

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми двама служители на ЧЕЗ за смъртта на 11-годишния Ангел Капсъзов от хаджидимовското село Копривлен.

Момчето загина на 19 май 2013 г. от токов удар при игра на обновената детска площадка в двора на Основно училище „Никола Вапцаров“ в Копривлен.

Нелепият инцидент станал, докато детето играело футбол с приятели. Прескочило металната ограда, по която протичал ток заради опрян кабел, и било поразено от мощен електрически удар.

Към наказателна отговорност са привлечени Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, и двамата електромонтьори "ЧЕЗ Разпределение България“, за това, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения са причинили по непредпазливост смъртта на 11-годишия Ангел – престъпление по чл. 123 ал.1 от НК.

Разследването до момента е установило, че на 7 март 2013 г. двамата обвиняеми са извършили оглед на електрическото съоръжение в Копривлен. Проводниците, свързващи трафопоста с училището, били с остаряла и негодна изолация, прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение, а на места дори липсвала.

Въпреки това служителите на ЧЕЗ не само че не установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма.

Двамата не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, която към оня момент представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето.

На 22 април 2013 г. по повод аварийно повикване за нередности в електрическото съоръжение двамата обвиняеми отново посетили участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод. За пореден път те не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците.

 

Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK