Съдят двама иракчани за контрабанда на 687 кг хероин за 61 904 700 лева

Снимка: Infomreja.bg

Окръжна прокуратура – Хасково, внесе в съда обвинителен акт

Окръжна прокуратура – Хасково, внесе в съда обвинителен акт спрямо В.Х., на 32 г., ирански гражданин, за това, че на 27.09.2018 г., през ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил- влекач, марка „Рено“ и прикачено към него ремарке, марка „Мамут“, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, високорисково наркотично вещество– хероин, с общо нетно тегло 332.810 кг, на обща стойност 29 952 900 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък –  престъпление по чл. 242, ал. 4 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

На съд е предаден и М.П., на 47 г., ирански гражданин, за това, че на 28.09.2018 г., през ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил – влекач, марка „Волво“ и прикачено към него ремарке, марка „Марал“, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, високорисково наркотично вещество– хероин, с общо нетно тегло 355.020 кг, на обща стойност 31 951 800 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 242, ал. 4 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

По делото е установено е, че на 27 септември 2018 г., на ГКПП – Капитан Андреево, обвиняемият В.Х. влязъл от Република Турция, като представил документи, че в управлявания от него камион с влекач, иранска регистрация,  превозва 13 палета, натоварени със строителни плоскости. Стоката била разположена в пет реда, което митническите служители установили след отваряне на ремаркето.  При ръчно разтоварване на палетите, инспекторите на ГКПП-Капитан Андреево, открили,  че част от плоскостите били залепени една за друга със силикон. След разлепянето им намерили между тях 330 пакета, съдържащи бежово прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на хероин, с общо бруто тегло 332.810 кг., на стойност 29 952 900 лева, установено с изготвени експертизи по делото. 

На 28 септември 2018 г., на ГКПП-Капитан Андреево, пристигнал втори ирански камион с влекач, управляван от обвиняемия М.П. В него също се превозвали 13 палета със строителни плоскости. При извършено претърсване, митническите инспектори открили общо 361 броя пакети, съдържащи бежово прахообразно вещество, реагиращо на хероин, с общо бруто тегло 355.020 кг, на стойност  31 951 800 лева, установено с изготвени експертизи по делото. Те били укрити между слепените строителни плоскостите. Установено е, че в двата камиона са били превозвани общо 687 кг хероин на обща стойност 61 904 700 лева. Това е най-голямото количество хероин, задържано на ГКПП-Капитан Андреево през последните години.

Двата камиона са били натоварени със строителните плоскости от един и същи склад в промишлената зона в гр. Урмия, Иран, като крайната точка на доставката е била фирма в Австрия. В обвинителния акт са посочени доказателства за сериозна планираност и подготвеност на престъплението – еднакъв начин на изготвяне на превозните документи, един и същ изпращач и получател, както и мястото на натоварване и начина на укриване на хероина. Двамата водачи на камионите се познавали и са пътували заедно, един след друг, близо 2 000 км до българо-турската граница, като през ГКПП – Капитан Андреево не преминали едновременно, за да намалят риска от залавяне.

Обвиняемите са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намират в Затвора. Предстои Окръжен съд – Хасково да насрочи заседание по делото.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK