Съдят дрогиран водач, прегазил жена на паркинг в Самоков

Снимка: Infomreja.bg

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото

Окръжна прокуратура-София, внесе в съда обвинителен акт срещу В.Д., на 24 години, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „б", вр. ал. 1 от НК.

На 10.06.2020 г. обвиняемият В.Д. наел лек автомобил, модел „Ленд Роувър", марка „Рейндж Ровър Спорт", за две седмици. Джипът бил технически изправен, с паркотроник и камера за обратно виждане при движение на заден ход, като заснетият от нея образ се предавал на дисплей на арматурното табло.

На 12.06.2020 г. В.Д., след употреба на наркотични вещества, управлявал автомобила по ул. „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков. Предприел излизане от паркомясто на заден ход. По същото време 49-годишната Н.Д. - инспектор на „Синя зона“, облечена в светлоотразителна жилетка, тръгнала да пресича пътното платно.

Обвиняемият продължил да се движи с колата назад, без да се убеди, че пътят е свободен. Последвал удар със задната част на автомобила, при който жената паднала. Въпреки това В.Д. продължил да маневрира с колата, в резултат на което на Н.Д. били причинени телесни повреди. Обвиняемият напуснал местопроизшествието, без да окаже помощ на пострадалата жена, оставяйки я да лежи на пътя.

Свидетели на случилото се подали сигнал на тел. 112. След издирване автомобилът и шофьорът били установени. В.Д. бил тестван за употреба на наркотични вещества с техническо средство, което реагирало положително на канабис и кокаин.

Пострадалата жена била транспортирана до лечебно заведение. От заключението на изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че на Н.Д. е била  причинена тежка травма на гръдния кош с фрактури на ребра, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, както и други травми.

Според автотехническа експертиза по делото при своевременна реакция и задействане на спирачната система, водачът на автомобила е имал техническа възможност да избегне удара.

Обвиняемият В.Д. е извършил престъпното деяние умишлено. Той управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества в централната част на града през деня, при наличие на множество участници в движението, включително пешеходци в зоната, в която престоят и паркирането се заплащат. Предприемайки движение назад, В.Д. не само не взел необходимите мерки за обезопасяване, но и не се съобразил с предупреждението на работещата система за улесняване на паркирането, която има и звуков сигнал.

На обвиняемия са налагани множество административни наказания за нарушения по Закона за движението на пътищата, включително и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK