Съдят "ало муле", задържан е в Изгрев, разкрит от 13-годишна ученичка

Снимка: Infomreja.bg

Районната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.М. (на 27 години) за извършено от него престъпление по чл. 210 от НК.

През декември 2017 г. обвиняемият М. публикувал обява в интернет сайт, в която посочил, че си търси работа. Уточнил, че притежава автомобил, с който да се предвижва и оставил за контакт телефонния си номер.

Не след дълго с него се свързал „Ники от Русе“, който му заявил, че ако започне работа при него, „ще изкарва много пари“. „Работодателят“ му пояснил, че служебните му ангажименти ще бъдат свързани с пътуване до различни градове в страната и вземане на пликове от хора.

Обвиняемият приел така отправеното му предложение за работа, като започнал да получава инструкции по телефон от неустановено в хода на разследването лице. Постепенно той разбрал, че възлаганите му задачи касаят участие в телефонни измами.

Независимо от това, В.М. изпълнявал уговорките, придвижвал се до различни градове, където бил изпращан от „шефа си“. Пликовете с пари били оставяни от заблудени лица в близост до домовете им, където той бил изпращан, а понякога били изхвърляни и през терасите. Взиманите от него пликове носел в с. Волово, на около 40 км от гр. Русе. Там ги оставял зад контейнер с боклук. В зависимост от намиращата се в тях сума, се определяла и част, която М. задържал за себе си.

В началото на януари 2018 г., поредният за обвиняемия ангажимент бил свързан с пътуване до с. Изгрев. Той бил инструктиран да отиде до къща в близост до тютюневия склад, където пред сива врата ще бъде оставен плик и да го вземе.

Около обяд на 09.01.2018 г., жителка на с. Изгрев Н.П. получила обаждане на стационарен телефон от „инспектор от полицията“. Последвало редуване на такива както от „доктора“, така и от представител на „органите на реда“. Жената била въведена в заблуждение, че участва в разкриване на телефонна измама, като й било заявено, че трябва „да събере всички пари, които има, да ги постави във фризера, защото там измамниците не могли да ги намерят“. Н.П. уточнила, че има един златен пръстен и 4000 лева, които заделила за погребение, за да не бъде в тежест на децата си. Впоследствие пострадалата била инструктирана да остави всичко в близост до сивата входна врата, след което да се върне в къщата, да се заключи и да не излиза навън, защото ще дойдат полицаите, за да хванат измамниците и ще има стрелба.

Именно в този момент се прибрала тринадесетгодишната внучка на Н.П., която се обадила на майка си и й казала, че се случва нещо необичайно.

Междувременно момичето забелязало в близост до дома им В.М., чакащ да вземе приготвения от Н.П. плик. Близките на пострадалата веднага подали сигнал във 2 РУ на МВР в гр. Благоевград. Пристигналите на място полицаи задържали обвиняемия.

Предстои наказателното производство срещу М. да продължи в съда. Понастоящем той изтърпява присъда „лишаване от свобода“ в затвора в гр. Плевен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK