Съдилищата в Благоевград и Гоце Делчев работят по дела за нарушена карантина

Снимка: Infomreja.bg

Досъдебните производства са за неспазване на задължителната карантина

 В района на Окръжна прокуратура – Благоевград са образувани пет досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – нарушаване на мерки против разпространяване на заразителна болест по хората по време на пандемия или извънредно положение.

Две от тях се водят под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград. На 19.03.2020 г. мъж, завърнал се от Италия, нарушил предписание за поставяне под карантина на адрес в гр. Благоевград за срок от 14 дни. При друг случай, на 22.03.2020 г., 19-годишен младеж, след пристигане от Великобритания, излязъл на разходка с баща си в гр. Благоевград. С действията си той нарушил въведените на територията на страната противоепидемични мерки и предписание за поставяне под карантина, издадено от РЗИ.

Другите три досъдебни производства за престъпления по чл. 355, ал. 2 от НК се водят в Районна прокуратура – Гоце Делчев.

В резултат на възложена съвместна проверка на лица под карантина, извършена от органите на МВР, РЗИ и общински такива, е било установено, че лицето Ю.Ц. не се намира на посочен от него адрес в гр. Гоце Делчев.

На 07.03.2020 г., при влизане през КПП Калотина, мъжът попълнил формуляр за събиране на данни на пристигащи от Италия, във връзка с епидемичната ситуация на новия коронавирус Covid 19. Карантинният срок, който той следвало да спазва е до 22.03.2020 г. При осъществен телефонен разговор с него, той заявил, че се намира в Румъния.

В резултат на проведеното разследване е било установено, че Ц. напуснал адреса на пребиваване още на 12.03.2020 г., като на следващата сутрин преминал границата в страната на ГКПП Видин Дунав мост с влекач м. „Ивеко“.

Прокуратурата в гр. Гоце Делчев води разследване по образувано досъдебно производство срещу Д.П., която била длъжна да спазва карантинния период след завръщането си от Великобритания до 01.04.2020 г. Въпреки това, около 14 ч. на 21.03.2020 г., тя отишла до магазин за хранителни стоки. Жената била установена от полицейски служители пред дома си на ул. „Потока“ в гр. Гоце Делчев.

На 22.03.2020 г., в резултат на проверка, полицейски служители при РУ на МВР в града установили, че лицето под 14 –дневна карантина - Р.П., не се намира на посочения от него адрес на пребиваване след пристигането му от Франция. При проведен с него разговор по телефон и след разпореждане на органа на реда, той се върнал, като управлявал лек автомобил. Заявил, че отишъл да прибере съпругата и детето си.

Настоящите досъдебни производства са били взети на специален надзор в Апелативна прокуратура – София, съгласно издадена заповед на главния прокурор относно престъпления по чл. 355 от Наказателния кодекс.

След влезлите в сила законодателни промени от 14.03.2020 г., наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK