Съдийската колегия на ВСС избра Вера Коева за председател на Районен съд – Благоевград

Снимка: Infomreja.bg, архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 8 гласа „за“ и 5 гласа „против“ съдия Вера Георгиева Коева за административен ръководител на Райоен съд – Благоевград.

Вера Георгиева Коева има над 16 години юридически стаж като прокурор и съдия. От 27.04.2016 г. тя изпълнява функциите председател на Районен съд – Благоевград. 

Пред членовете на Съдийската колегия на ВСС съдия Коева заяви, че кандидатства за длъжността като смята, че би била полезна за съда, ще съумее да мотивира съдиите и служителите заедно да преодоляват предизвикателствата, свързани с управлението му.

Подкрепа за кандидата заявиха членовете на ВСС Галя Георгиева и Светла Петкова, както и Георги Колев – председател на Върховния административен съд. Те обърнаха внимание на изключително доброто представяне на съдия Коева в процедурата, на показаните от нея задълбочено познаване на работата на съда и професионализъм. 

Другият кандидат – съдия Владимир Атанасов Пензов, не взе участие в изслушването днес. В телефонен разговор със служител на ВСС той е заявил, че няма да се яви с мотиви, изложени в негова молба. Поради неявяването му, Съдийската колегия реши, че няма да проведе гласуване на кандидатурата му и прекрати процедурата спрямо него. 

На 19.10.2016 г. той е депозирал молба до Съдийската колегия да прекрати конкурсната процедура, тъй като тя се развива по отменения Закон за съдебната власт. 

След като се запозна с молбата и с изразеното по нея от Комисията по атестирането и конкурсите становище, Съдийската колегия я остави без уважение. В отделно гласуване Колегията взе решение да не се отлага процедурата по избор на председател на Районен съд – Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK