Съдебният съвет бърза да прегласува Гешев за главен прокурор

Снимка: Дневник

Мминалата седмица президентът Румен Радев върна избора на заместник на Цацаров в съвета

Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България е точка в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък, съобщават от сайта на съвета.

След като миналата седмица президентът Румен Радев върна избора на заместник на Цацаров в съвета, точката е включена в първото по време заседание преди още указът на държавния глава да е публикуван в "Държавен вестник".

Мотивът на президента е, че при избора на нов главен прокурор не е имало истинско състезание между кандидати, а формално изпълнение на процедурата по избор, пише Дневник.

Така, според държавния глава, се отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Радев на практика атакува цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на кандидата ("в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа").

В четвъртък предстои членовете на Висшия съдебен съвет да обсъдят върнатия указ, а формулировката на втората точка - "повторно гласуване", предопределя как ще действат.

Издигнатият от прокурорската колегия Иван Гешев беше избран на 24 октомври с 20 гласа "за" и 4 "против".

Ако Висшият съдебен съвет го избере повторно, президентът ще трябва да подпише указ за назначаването му със 7-годишен мандат.

Членът на съдебния съвет от съдийската квота Атанаска Дишева, която беше сред малцината, гласували срещу Гешев, коментира пред БНР, че неслучайно президентът набляга върху процедурата.

"Това е за да каже – единственият начин, по който може да се излъчи главен прокурор, който разсейва съмненията и който да се ползва с авторитет и легитимност, е да се започне нова процедура, в която да се гарантира състезателността", коментира тя.

Според нея може да се дебатира и върху това дали Законът за съдебната власт не дописва конституцията, в която се казва, че президентът "няма право да откаже назначаване или освобождаване при повторно направено предложение", но не се говори за "същия кандидат". /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK