Съдбата на две новородени лъвчета в Благоевград е под въпрос

Снимка: bTV

Появата им на бял свят не била планирана и не се знае какво ще се случи с тях, сигнализираха природозащитници

Две лъвчета се родиха в зоопарка в Благоевград преди 3 дни. Появата им на бял свят не била планирана, а природозащитници се опасяват, че условията за отглеждане не са добри. Тревожният сигнал, че лъвчетата няма да оцелеят, изпратиха зрители на bTV.

В сигнала се посочва: „Получихме информация, че в нашия зоопарк са се родили две лъвчета, днес стават на 3 дни. Обаче нямат условия да ги гледат и може да ги убият. Това го чухме от човек, работещ там“. 

Отиваме на място. Виждаме едно лъвче, което лежи само, извън помещението. Стои така дълго време. Намираме гледачите.

– Те са при майката, тя си ги гледа, ние нема какво да им правим.

– В момента обаче лъвчето не е при майката, а отвън в клетката, нея я няма, на жега.

– Излизат и пак си влизат. Те си избират, седат отвънка, влизат вътре, лази, лази.

– Живи ли са и двете в момента?

– Да, живи са.

Екипът обаче видя, че лъвчето престоя на плочата един час и никой не отиде при него, няма и вода.

Според директора на зоопарка, който е в отпуск, раждането е непредвидено.

„Женската има и спирала, и имплант да не ражда, случило се е, родила е, какво да ги правим“, каза Крум Попниколов, директор на Зоопарка.

-  А те брат и сестра ли са големите лъвове?

-  По принцип да, и в природата кой ги отделя бе, Ирина? (Ирина Жерева)

„Тяхното раждане не е било планирано, както често се случва у нас, и доколкото ми е известно управата няма решение за съдбата им. Зоопаркът е допуснал огромната грешка да допусне мъжката и женската да бъдат заедно през размножителния период, огромната грешка да предотврати раждането на нежеланите лъвчета и в крайна сметка са изправени пред взимането на още една грешка – да умъртвят лъвчетата, ако нямат решение за тях, което е скандално“, коментира Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

Съдбата на малките е в ръцете на майка им, твърдят от управата.

„Зависи от майчиния инстинкт, нито от мен, нито от теб. Ако майката се грижи за тях, ще оцелеят“, твърди Крум Попниколов.

Преди дни, от „Четири лапи“ посетили зоопарка. Отказано им било да видят лъвовете, но установили лоши условия и хигиена. За умъртвяване на животно законът предвижда затвор.

През май миналата година зоопаркът в Хасково загуби 2 новородени лъвчета, заради закъсняла медицинска грижа. Тогава за смъртта им се разбра, след сигнал на „Четири лапи“.

Година по-късно зоопаркът в Хасково отново се радва на поколение - две малки лъвчета, които вече са на 8 месеца. Те са живи, благодарение на своевременната грижа на ветеринарите. /bTV

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK