Събудиха за нов живот 100-годишна фурна в село Раждавица! Възраждат стари занаяти

Снимки: Infomreja.bg

Кюстендилецът Борислав Крумов вдъхна нов живот на 100-годишна фурна в Раждавица - селото на една от най-красивите модели на Майстора - Стана Накова.

„Нямаше как да не я възстановя. Преди 3 години след тежката зима покривът й падна. Беше жална гледна, а все пак това е нещо, което може да се запази за поколения напред“, обяснява идеята си Борислав Крумов, който е и председател на сдружение „Роден край“.

Той припомня, че преди повече от 15 години именно в тази фурна са изпечени богородичните пити за Панагия, замесени с вода от аязмото на Св. Иван Рилски.

Любопитна е историята на 100-годишната фурна.

През 20 век тя е ползвана от 7 къщи в селото, като всяко семейство е имало по един ден в седмица, в който може да си изпече хляба.

„Някога в нея са печени по 8 агнета на веднъж. Сега, след като я възстанових хората не спират да й се радват. Тя ще се превърне в една от многото туристически атракции в село Раждавица“, обяснява с усмивка Крумов.

В къщата зад фурната преди години живял местен занаятчия кошничар. От там идва идеята на Борислав да изгради на същото място Център за занаяти, който ще включва работилници за кошници, ковачество и  грънчарство.

„Идеята е да възродим по-голямата част от занаятите, които са на изчезване не само в Кюстендил, но и в цяла България. Отделно от това всеки един турист, който дойде в Раждавица, ще може сам да изработи някое от изделията и да се запознае с технологията“, разказва за идеята си кюстендилецът.

Преди няколко години в местното читалище в Раждавица беше подредена изложба на стари занаяти, която може да бъде посетена и днес.

В близост до селото започва и живописният земенски пролом на река Струма, където се намира Полско Стакакавишкият водопад. Именно край Раждавица е живял Св. Иван Рилски, а от пещерата, която е обитавал блика аязмо с лековита  вода, помогнала на десетки хора от цялата страна.

„Всички тези забележителности говорят много за селото. Тук постоянно идват туристи и от там дойде идеята ми да възстановя тази фурна и да направя Център за занаяти. Така всеки един от гостите ще може да опита вкусни гозби от миналото, приготвени в старата фурна, да се докосне до занаятите на нашите предци и да се наслади на уникалната природа“, разказва още Крумов.

 

По този начин изглеждаше фурната преди 3 години

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK