Правителството предлага 369 лв. за линия на бедност за 2021 г.

Снимка: Infomreja.bg

За 2020 линията на бедност е 363 лева, т.е. увеличението е с 6 лева

369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021 година според проект на правителствено постановление. Той е качен в портала за обществени консултации. Обсъждането му е до 12 септември.

За 2020 линията на бедност е 363 лева, т.е. увеличението е с 6 лева.

Още един проект на правителствено постановление - за методиката за определяне на линията на бедност, е качен преди дни на портала. Той предвижда социалният министър да има правомощията да предлага размера на официалната линия на бедността според възможностите на бюджета. 
Промените са заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на Covid-19.

Сумата на линията на бедността от 369 лв. от 1-ви януари 2021 г. е с 1,9% или 6 лева по-висока от действащия сега праг на бедност и според мотивите в проекта ще съответства именно на намаления икономически ръст и макроикономическа прогноза.

В нея се отчита потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индексът на цените на малката по състав кошница, предвид очакванията за 0,1 на сто инфлация за 2020 г., финансовата подкрепа за хората с увреждания ще запази покупателната си способност, пише още в мотивите.

За 2021 г. се предвижда да бъде указана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания на около 670 хил. души с трайни увреждания над 18-годишна възраст, средно на месец. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK