В Гоце Делчев отпразнуваха 108-та годишнина от Освобождението на града

Снимка: Infomreja.bg

Паметниците на героите бяха окичени с цветя

Днешният ден постави кулминацията на празничната програма по повод 108-та годишнина от Освобождението на Неврокоп. Пред паметниците на Гоце Делчев и на загиналите във войните бяха положени венци и цветя.

За пореден път прозвучаха думите, които на 19-и октомври 1912 година първият кмет на Неврокоп – поетът Пейо Яворов, е произнесъл пред гражданството: „От днес и Неврокоп е вече свободен град на целокупното българско отечество. Ние заплатихме тази свобода с цената на живота и саможертвата на хиляди славни герои. Затова тази свобода е свята. Честита свобода, граждани на свободен Неврокоп! Нека Бог помага на свободното ни и целокупно българско отечество!“

Припомнени бяха и факти от онзи важен исторически момент.

След като преминават границата с Княжеството, 715 български патриоти от Неврокопско, се включват в отрядите на Македоно - Одринското опълчение и участват в боевете за освобождението на района.

На 18-и октомври в града влизат бойците на 27-и Чепински полк, 39-и Пловдивски пехотен полк и местните чети. Те поставят началото на новото летоброене за Неврокопския край.

Изразявайки признателността на днешните поколения българи, венци и цветя пред паметниците на героите поставиха членове на политическите партии БСП, ДПС, ГЕРБ, ВМРО, Атака, НФСБ, ученици от всички учебни заведения в града, офицери, представители на културни институции.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK