Жертви и множество ранени при инцидент на религиозен фестивал в Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бенямин Нетаняху описа случилото се като "тежко бедствие"

Десетки са загинали при струпване на много хора и блъсканица в израелския град Мерон, областта Галилея, по време на религиозен фестивал, съобщава Би Би Си. До този момент жертвите са 44. Десетки са ранените, някои от които - в критично състояние. 

Премиерът Бенямин Нетаняху описа случилото се като "тежко бедствие". 

Десетки хиляди хора са били на мястото, за да участват в най-голямото масово събитие в Израел от началото на Covid кризата. Ортодоксални евреи правят поклонение в Мерон всяка година за годишния религиозен празник Лаг Ба-Омер, отбелязван с целодневни огньове, молитви и танци. 

В града е гробницата на равин Шимон Бар Йочай - мъдрец от II век, която се смята за едно от най-светите места в еврейския свят. Организаторите изчисляват, че в четвъртък вечерта в района са пристигнали 100 000 души. Очаква се днес да пристигнат още.

В помощ на пострадалите са били използвани и шест хеликоптера.

"Всичко се случи за секунда, хората просто падаха, тъпчейки се. Беше катастрофа!", разказа свидетел. /БНР/

"Изразявам най-искрени съболезнования към Израел и еврейската общност, както и специално към семействата и близките на загиналите по време на трагедията на планината Мерон", заяви българският премиер в оставка - Бойко Борисов, в своя профил във Фейсбук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK