Свикаха по спешност епизоотичната комисия в Дупница заради заболяването нодуларен дерматит

Снимки: Община Дупница

Спешно заседание на епизоотичната комисия към Община Дупница се проведе този следобед в сградата на администрацията. Причина за това бе заболяването заразен нодуларен дерматит, което се разпространява сред едрите животни.

На срещата присъстваха кметове на села и кметски наместници, зам.-кметът на Дупница Крум Милев, служители от "Екоотдела" и "Общинска собственост", животновъди, както и ветеринарния лекар д-р Първан Дангов, който внесе яснота по възникващия проблем в цялата страна.

"Реши се животновъдите да предприемат превантивни мерки чрез пръскане срещу кръвосмучещи насекоми, които разпрстраняват тази болест около фермите и торищата. Преди срещата разговаряхме с кмета на Дупница по проблема и още следващата седмица ще бъде пуснато писмо до КАТ и Пътна полиция, с което ще искаме абсолютно всеки автомобил, превозващ животни да бъде спиран за проверка от Контролното звено и от ветеринарната комисия за всички задължителни документи и сертификати за обезпаразитяване на превозното средство и животните", обясни Милев.

В следващите дни ще бъдат предприети и други конкретни мерки с цел предотвратяване навлизането на болестта, които са в процес на доуточняване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK