Пиринският депутат Атанас Стоянов сигнализира МВР и ДАНС за „Свидетели на Йехова“

Снимка: ВМРО

Народният представител от ВМРО в групата на Патриотичния фронт Атанас Стоянов изпрати сигнал до Областна дирекция на МВР – Благоевград и до ДАНС относно „Свидетели на Йехова“. В документа се сигнализира за действията на сектата на територията на област Благоевград, от който район Стоянов е избран за депутат. 

Стоянов настоява да бъде проверена дейността на религиозната общност и дава на службите адресите в Петрич и Сандански, където те провеждат своите сбирки.

С целенасочените си и системни действия „Свидетели на Йехова“ подтиква към уронване на българските семейни ценности и добродетели, са част от аргументите на депутата да поиска проверка.

Текст на сигнала, което Стоянов изпраща до ОД на МВР – Благоевград и ДАНС:

До мен, в качеството ми на народен представител от I МИР Благоевград, достигат десетки тревожни сигнали относно дейността на религиозната общност „Свидетели на Йехова“.

Макар и официално регистрирана, за голяма част от обществеността, „Свидетели на Йехова“ са неприемлива, вредна и опасна сектантска организация. Това религиозно учение е забранено в редица държави на ЕС. Известна със злоупотребата си с човешката вяра и семейните ценности, то налага поведение, несъвместимо с българските християнски традиции и норми на поведение. Същевременно „Свидетели на Йехова“ отричат и незачитат редица официални структури в държавата – отбранителна система, органи за сигурност, здравна система и други. Отричат и всички национални и религиозни празници у нас, както и уважението към националните ни символи, знаме и химн. С целенасочените си и системни действия, подтикват множество хора към уронване на българските семейни ценности и добродетели.

Конституцията гарантира свободата на вероизповеданията, но тази свобода не може да бъде насочвана срещу обществения ред, здравето и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

В страната има и други сектантски движения, но това определено е най-агресивното по отношение привличането на свои последователи. Последователната им политика е насочена към дискредитиране на източното православие, която е основна и традиционна религия в страната ни.

Основните им способи и техники за агитация и „религиозно облъчване“ са няколко:

Предлагане и предоставяне на сектантски информационни материали, брошури и списания по домовете, както и на местата с концентрация на голям брой хора (оживени улици, големи търговски обекти).

Срещи с граждани на улицата и агитация „от врата на врата“,  като сектантите канят гражданите на техните проповеди и беседи.

Демонстративно и лъжливо съчувствие към проблемите на всеки човек и ангажименти за тяхното решаване.

Всички техни активисти, проповедници и регионални водачи са добре обучени и подготвени в усилията си да привличат максимален брой поклонници на сектата. С тези злонамерени и обществено – негативни действия, „Свидетели на Йехова“ системно нарушават правата и свободите на множество граждани, които не желаят да бъдат част от сектантските им идеи и действия – действия, уронващи българските семейни ценности, бит и духовност. От друга страна неуважението и отричането от тяхна страна на основни държавни институции до голяма степен влияе пряко върху дискредитирането на обществения ред и сигурност в страната.

От известно време „йеховистите“ са особено активни в района на Петрич и Сандански. В двата града те са наели помещения в частни имоти, в които се събират и правят своите т.н. „беседи“. В Петрич помещението им се намира на ул. Битоля № 30, а в Сандански – на ул. Пирин №1. По информация на граждани срещите им са два пъти седмично, като по голямата част от посетителите са малограмотни, с нисък социален статус и от ромски произход. Немалка част от тях са и деца. На много от срещите присъстват и проповедници от чужди държави (Гърция, Испания, Италия и други). Отново по информация на граждани основни активисти в региона са гръцките граждани Стелиос Толи (тел. 0877 665 643) и Марта Толи от Солун.

Именно на тези „беседи“, под формата на библейски проповеди, се натрапват целенасочено чужди зловредни и пагубни за българското семейство норми на поведение и форми за семейно и религиозно общуване. С негативното си обществено поведение, действията на „Свидетели на Йехова“ неименуемо водят до тежки и трайни социални последици за българското семейство и за обществото ни като цяло.

С оглед гореизложеното Ви моля да бъдат предприети съответни, конкретни проверки и мерки от Ваша страна, за ограничаване и пресичане на всички незаконосъобразни и обществено опасни действия от страна на „Свидетели на Йехова“ и нейните активисти и регионални водачи на територията на общините Петрич и Сандански, както и в област Благоевград".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK